11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Каква е класацията на най-добрите летища за 2024

Класацията на най-добрите летища за 2024 показва, че по-малко от 100 дни преди Олимпийските игри в Париж, френското летище е извън топ 5, изпреварено от японските летища, пише в.“Фигаро“. Няколко месеца преди началото им Париж-Шарл де Гол напусна Топ 5 на най-добрите летища в света. Това разкри Skytrax в своята класация за 2024 г., със световните награди. Британската организация дава истинска референция в летищния сектор. Тя отличава всяка година летищата и авиокомпаниите с най-добра оценка от пътниците. Както и през 2022 г., Роаси сега се намира на 6-то място, докато миналата година успя да достигне 5-то място. То беше изпреварено от летище Токио Нарита.

Начело е Катар

Но Шарл де Гол не е единственотолетище , което бележи регрес. Сингапур-Чанги губи мястото си на световен лидер в полза на международното летище Хамад (Катар). Последното, хъб на Qatar Airways, спечели и титлата „Най-добро глобално летище за пазаруване“ за втора поредна година и тази за „Най-добро летище в Близкия изток“ за… десета поредна година! Hamad достигна важен крайъгълен камък през 2023 г., регистрирайки изключително увеличение на пътническия трафик. С повече от 45 милиона пътници, летището отбеляза забележително увеличение от 31% спрямо предходната година, надминавайки инерцията, установена по време на Световното първенство по футбол през 2024 г. Летището в Сингапур се издига на второ място на подиума на нагрединте, както през 2022 г., следвано на трето място от международното летище Инчеон, Южна Корея. Токио-Ханеда и Токио-Нарита допълват този Топ 5.

Пробив на Дубай

Останалата част от класацията следователно е заета от Париж-Шарл-дьо-Гол, но също и от Франц-Йозеф-Щраус от Мюнхен (8-ми), който също губи място, както и летището в Цюрих (9-о). Най-голям пробив направи летище Дубай в Обединените арабски емирства, което спечели десет точки от 17-о до 7-о място. Последният може също да счупи рекорд по посещаемост през 2024 г., като се очакват близо 89 милиона пътници. По ирония на съдбата  през последните дни Дубай стана проблемно летище заради невижданите наводнения, които блокираха хиляди пътници в него.

Каква е класацията на най-добрите летища за 2024 ?

Изпълнявайки обещанието си да бъде „летището на бъдещето“, разширяването на международното летище Хамад се характеризира с буйна зелена среда, както и със съвременни концепции за търговия на дребно и заведения за хранене:
Доха-Хамад (Катар)
Сингапур-Чанги (Сингапур)
Сеул-Инчеон (Южна Корея)
Токио-Ханеда (Япония)
Токио-Нарита (Япония)
Париж-CDG (Франция)
Дубай (Обединени Арабски Емирства)
Франц-Йозеф-Щраус от Мюнхен (Германия)
Цюрих (Швейцария)
Истанбул (Турция)

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img