17.8 C
София
събота, 18 май 2024 г.

Какво иззе ГДБОП от имот на Петьо Еврото до „Осемте джуджета“

Антикорупционният фонд (АКФ) публикува нов документ в поредицата си „СГП-Лийкс“, който представлява протокол за претърсване на един от имотите на Петьо Петров-Еврото в София. Става въпрос за апартамент на улица “Свиленица” – в близост до прочутия ресторант “Осемте джуджета”, където се твърди, че бившият ръководител на столичното следствие е бил медиатор между мафия и съдебна власт с цел изземване на бизнеси, съобщава Actualno.com.

В документите, публикувани от АКФ, се вижда и опис на иззетите веществени доказателства при претърсването на този и друг апартамент в същата сграда.

Какво показва протоколът?

Протоколът е за претърсване и изземване в неотложни случаи с последващо съдебно одобрение и е от дата 30 май 2023 г. Жилището на ул. „Свиленица“ №2  е обитавано от Петьо Вълков Петров. На този адрес ГДБОП е иззела редица обекти, а на друг в съседство – още два. Ето какво е събрано от „Свиленица“ №2 (вижте протокола тук):

Четири броя оптични носителя – компактдискове;
Един брой компактдиск и един брой лентоносител;
Един брой мобилен телефон марка „Хуауей“ – черен на цвят, в изключено положение;
Пет броя оптични носители – компактдискове;
Множество документи и папки с документи;
Четири броя тефтера с различни размери, съдържащи ръкописни текстове;
Множество малки листове с изписан ръкописен текст;
Множество документи;
1 бр. Лаптоп марка „Асус“, модел „Taichi31 Notebook PC“ и един брой преносим компютър марка Microsoft;
Осем броя малки касети с ленти и три броя лентови магнитни носителя в пластмасови опаковки.

На втория адрес – ул. „Свиленица“, ап. 18, са иззети множество документи на името на Петьо Петров, три броя аудиокасети, един брой оптичен носител, наподобяващ дискета, и един брой оптичен носител – жълто-черен на цвят.

Бившата съпруга на Петьо Петров – Любена Павлова, която говори пред АКФ за „Осемте джуджета“ и споменаваше името на настоящия и.д. главен прокурор Борислав Сарафов, e едноличен собственик на фирмите “Ел Пи Логистик” и “Би Ен Ди – Билд Ню Дей“.

През 2016 г. “Ел Пи Логистик” купува два апартамента на ул. „Свиленица“ в съседство с прочутия вече ресторант “Осемте джуджета”, служещ за офис на Петьо Еврото. Цената е твърде ниска за пазарните реалности. За два апартамента по 126 кв. м. в централен квартал на София фирмата на Петрова плаща само 399 455 лв. – или по 815 евро на кв.м. Още един апартамент е купен в Банско за доста по-скромната сума от 47 000 лв.

Разликата между декларираното и цената на придобиване на двата апартамента в София и този в Банско е над 230 000 лв.

На 9 октомври 2020 г. двата апартамента в София са продадени за 782 332 лв., показва справка в Имотния регистър, цитирана от Frognews. Купувач е фирмата “ГС Ривър” от Пловдив. Така излиза, че или за 4 години имотите са поскъпнали почти двойно, или преди 4 години са били декларирани на симулативни цени.

През август 2023 г. бившият следовател Петьо Еврото, бившата му съпруга Любена Павлова и наблюдаващият прокурор Дилян Деянов, разследвал казуса „Осемте джуджета“, получиха обвинения.

Те са обвинени, че на 23 март 2020 г. в София, в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез длъжностно престъпление. Тяхното обвинение е за вещно укривателство, което се наказва с от една до шест години затвор.

Тъй като няма данни къде се намира Петров, той е обявен за вътрешно и международно издирване.

 

Снимка: Actualno.com

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img