- Реклама -

- Реклама -

10.8 C
София
петък, 1 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Скандал на месеца: Копирните кодове на машините в министерска флашка

Само министър Александър Йоловски смята, че няма скандал и венецуелските машини, с които диктаторът Мадуро печели изборите, не могат да предрешават вота

Днес стана ясно как се фалшифицират резултатите при гласуването с машини на изборите. В официален доклад на ДАНС бе оповестено, че на 25 октомври заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов, в нарушение на всички закони, е повторил цялата процедура по генериране на кода, който подсигурява сигурността на машините, записал го е с телефона си, след което го е свалил на флашка и го е отнесъл със себе си. Това престъпление било заснето от охранителните камери на залата и това вече е доказателство, че изборите у нас се фалшифицират от ПП-ДБ. Вече всяка машина може да бъде манипулирана.

Скандалът е огромен и поставя под въпрос провеждането на изборите, а партията на Слави Трифонов ИТН поиска оставката и ареста на Михаил Стойнов. Според ГЕРБ случващото се е по-скандално от аферата в Костинброд.

Вотът не може да бъде манипулиран през машините, защото те служат само като принтер и издават разписка. Тя след това се пуска в кутия от избирателя и се брои от секционните и общинските избирателни комисии. Това обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет министърът на електронното управление Александър Йоловски. То бе по повод разкритията от парламента, че неговия заместник Михаил Стойнов е пипал кода на машините. Стойнов е бил натоварен от Йоловски да изпълнява функциите на министър по отношение на машините. Йоловски не коментира какво е правил с машините Стойнов на 25 октомври. Вместо това министърът изчете какво е направено в изпълнение на Изборния кодекс. По кодекса министърът на електронното управление има две функции – проверява техническата годност на машините и обезпечава видеонаблюдението на вота, заяви Йоловски.

„Няма опасност машинният вот да бъде манипулиран“, обяви малко по-късно и премиерът Николай Денков от Брюксел, където е на среща на върха на лидерите на общността.

„Всеки като гласува, може да погледне какво е излязло като бюлетина, макар и излязло от машина, след това да го пусне в урната. Броят се тези бюлетини. Ясно е, че никой не може да бъде измамен по този начин, защото той вижда какво е пуснал като бюлетина и след това ще бъдат броени тези бюлетини. Отделно не виждам някаква теория на конспирацията в този доклад (на ДАНС). Цялата ситуация се използва с цел да се постави под въпрос гласуването с машини“, бе категоричен Денков.

На 9 октомври са изтеглени серийните номера на осем машини, които да бъдат проверени. На предния мост са били проверени само 4 машини, каза Йоловски. На проверката са присъствали журналисти и политически партии, подчерта министърът.

На 13 октомври е утвърдена методиката, а на 20 октомври ЦИК и Сиела са довършили изграждането на софтуера. Тогава е генериран и хешкод – криптографски ключ, като отново са присъствали политици и журналисти. Кодът се генерира през паролите на трима членове на ЦИК.

На 23 октомври партиите са получили кода на машините, завърши изложението си Йоловски.

След изявлението той и вицепремиерът Мария Габриел отидоха в парламента.

По-рано днес спешен председателски съвет свика председателят на парламента Росен Желязков преди минути, точно преди да започне извънредното заседание на депутатите.

„Току що излязох от председателски съвет в парламента. Зам.-министър от квотата на ПП-ДБ е извършил посегателство над кода на машините за гласуване“, написа лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов във фейсбук.

„Филтър“ отдавна предупреждава, че България е сред банановите държави по отношение сигурността и защитата на вота на гражданите. Софтоерът на машините е същият като тези, с които диктаторът във Венецуела Мадуро печели изборите. Въпросните машини бъха препоръчани навремето от генералния секретар на бутиковата Комунистическа партия у нас Александър Паунов, който впоследствие лъсна от записи като един от врните депутати на хазартния бос Васил Божков.

 

Кадър: Нова тв

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -