9.9 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Какво ще ни донесе годината на Дървения дракон


На 10 февруари животът в Китай за няколко дена ще спре на пауза. Но не заради поредната пандемия, а заради Лунната нова година, наричана още Пролетен фестивал. Пищни празненства, висящи червени фенери, фойерверки, цветни драконови костюми, впечатляващи светлинни шоута, красиви хореографии ще изпълнят улиците на Китай.

Над 1,4 милиарда китайци ще изоставят за малко работата си, ще се приберат по родните си места, ще се откъснат за кратко от ежедневието си, за да отдадат почит на най-дългия и важен празник в календара си. Празненствата ще продължат две седмици, но само първите 7 дена са обявени за официални празници. Честванията този път ще приключат на 24 февруари с Фестивала на фенерите.
Датата на Лунната нова година зависи от фазата на Луната и варира, подобно на нашия Великден. Всяка година в лунния календар е посочено едно от 12-те животни от китайския зодиак, които произлизат от древния китайски фолклор. Повтаряйки се на ротационен принцип, тези животни са плъх, вол, тигър, заек, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и прасе. А петте елемента – вода, земя, огън, метал и дърво, внасят определени черти в характера на човека, роден под съответния знак. 2024 е годината на Дървения дракон.

Но извън зодиите и вярванията, свързани с тях, много по-впечатляващ е начинът, по който се празнува Китайската нова година и отражението, което тя има върху света. Днес в Китай и Хонконг празникът се нарича Пролетен фестивал, а в Южна Корея, Тибет, Виетнам, Сингапур, Индонезия, Малайзия и места с голямо китайско население – Лунна нова година. Въпреки че фестивалът има местни вариации във всяка от тези страни, основни навсякъде са темите за обединение и надежда.

Разбира се, с времето празникът се е модернизирал и не всички традиции се спазват стриктно. Но един от най-забележителните факти за Китайската нова година е това, че всеки от четиринадесетте дена има определено название, както и конкретни обичаи, които трябва да се спазват. А преди да дойде празникът, е задължително китайците да изчистят и подредят домовете си и да сготвят предварително, защото по време на честванията не се чисти и не се използват ножове. Освен това изключително много внимават да не счупят някой домакински съд, особено през първите дни.

По традиция на първия ден е задължително да се събере семейството, като се отива на гости в дома на най-възрастния член. В Китай хората обичайно палят петарди (вид пиротехнически изделия), които прогонват страшното чудовище Ниан. Танцови трупи излизат по улиците също за прогонване на злите духове. Обичай, подобен на нашите кукери. Червеният цвят е основен в дрехите и декорациите, защото се вярва, че носи просперитет. На втория ден омъжените жени посещават за обяд родителите си заедно с мъжа си и децата и трябва да се приберат в дома на съпруга си преди вечеря.
На третия ден се вярва, че хората вече са прекарали много време заедно, което е предпоставка за скандали, така че много китайци предпочитат да не излизат тогава. Други, които в последните 3 години са загубили близък роднина, отиват на гробищата. На този ден някои фирми отново започват да работят, но това зависи от консервативността на мениджмънта. Интересен е петият ден, когато някои китайци извършват обичаи за счупване на петте лоши късмета върху интелигентността, способността за учене, грамотността, живота и взаимоотношенията, като стават рано, почистват къщата и палят свещници. А на шестия ден много хора се връщат на работа и към обичайното си ежедневие. От дванадесетия ден започва подготовката за Фестивала на фенерите. На самия празник всички, независимо от възрастта и пола, излизат по улиците, тъй като той символизира сплотяването между хората и е време за общуване и свобода.

Празникът води до най-голямата човешка миграция

Фестивалът увеличава икономическия растеж както в страната, така и по света


Традиционно по празници развързваме кесиите и сме готови да харчим повече от нужното, което се отразява на икономиката. А Китайската нова година води до истински бум. Неслучайно някои я наричат „двигателя на Китай“. През последните години икономическото положение в страната не е особено добро заради пандемията от коронавирус, тъй като там са приложени едни от най-строгите мерки в света. На практика 2023 е първата година, в която Пролетният фестивал преминава при доста по-отслабени рестрикции. Тогава той започва на 22 януари.

Още в последните дни на януари 2023 г. британският уебсайт „Файненшъл Таймс“ публикува статия, в която се посочва, че след като Китай решително коригира мерките за превенция на епидемията, потребителите „отварят портфейлите си“, с което определено стимулират икономиката. Най-силно това се отразява чрез пътуванията. Лунната нова година предизвиква най-голямата човешка миграция в света. Голяма част от населението използва многото почивни дни, за да се прибере при близките си в родните места или пък да пътува на почивка до други страни. Традиционно пролетната миграция предизвиква невиждани задръствания по и без това натоварените пътища, влакове и летища. Което е доказателство за значението на празника. Само през първите дни на фестивала миналата година са регистрирани 308 милиона вътрешни туристически пътувания в Китай. Приходите от вътрешен туризъм отбелязват 375,843 милиарда юана, което е увеличение на годишна база съответно с 23,1% и 30%. Освен това общият боксофис на филмите за Пролетния фестивал достигна 6,758 милиарда юана, което е годишно увеличение от 11,89%. Впечатляващи са и данните от 2019 – последната година преди ковид да замрази света. Приходите на туристическия отрасъл в Китай за седемте дни празненства тогава са достигнали 513,9 млрд. юана, или над 76,2 млрд. долара. Освен това празникът се отразява положително и на други страни. Немалко китайци пътуват до Южна Корея, Тайланд или Япония тогава. А милиони хора от различни точки на света посещават по-близки държави, като Англия или Франция, където също се правят пищни тържества. Впечатляващи чествания има и в Ню Йорк.

Разходите на хората по време на Пролетния фестивал далеч не се ограничават само до пътувания. Както вече стана ясно, това е Годината на Дракона, който е сред символите на китайския народ и съответно е дълбоко почитан. Което автоматично означава, че всякакви предмети, свързани с това митично животно, в последните седмици се продават като топъл хляб. А търговците се стараят да вкарат дракона във всичко, което предлагат като стока. Според „Таобао“ – най-голямата платформа за електронна търговия в Китай, обемът на търсене на продукти, свързани с Годината на Дракона, се е увеличил 640 пъти на годишна база само за една седмица. Дрехи, аксесоари, произведения на изкуството, декорации за дома, включително храни и напитки с драконови мотиви, се изкупуват със скоростта на светлината. Освен това драстично са се увеличили предварителните поръчки на монетите, които големите китайски банки подготвят да емитират за Годината на Дракона.

Но може би най-изненадващо е отражението върху азиатските борси. По данни на Bloomberg китайските инвеститори са се насочили към акции, носещи името на толкова почитаното митично създание. Само за месец шест от топ десет на най-поскъпващите компании съдържат под някаква форма думата „дракон“ в името си. „Може да се окаже рискован залог, ако просто купувате акции заради името, без да вземете предвид фундамента или прогнозата“, предупреждава Марвин Чен, стратег на Bloomberg Intelligence.

Как се чества по света

Извън Азия най-големи са празненствата в Лондон


Лунната нова година далеч не се отбелязва пищно само в Азия. Пищни и големи празненства има в Ню Йорк, Париж и Лондон, като тези в английската столица са определяни като най-мащабните в света извън азиатския континент.

Конкретно в Лондон всяка година стотици хиляди хора се събират в Уест Енд, за да се насладят на колоритен парад, безплатни сценични представления и традиционна китайска храна. Тази година там празненствата ще се състоят на 11 февруари. Честванията в центъра на Лондон обикновено се провеждат в Уест Енд, от авеню „Шафтсбъри“ до площад „Трафалгар“. По време на Лунната нова година английската столица е домакин на оживени дейности и кулинарни лакомства в китайския квартал, семейни развлечения на площад „Лестър“, а на „Трафалгар Скуеър“ може да се насладите на сценични представления, специална церемония на благодарността, фойерверки, традиционни танци на дракони и летящи лъвове, бойни изкуства, като всичко това се случва под звуците на китайски поп хитове. В китайския квартал пък може да седнете на традиционна китайска новогодишна трапеза. Имайки предвид пищните тържества и факта, че достъпът до тях е напълно безплатен, немалко туристи предпочитат да пътуват до Лондон точно в този период.

Ако Англия ви се струва далече, то може да отскочите до Париж. Френската столица, където също живее голяма китайска общност, празнува Лунната нова година с цветни паради, танци на лъвове и дракони, ярко осветени червени фенери, фойерверки, бойни изкуства и други представления в китайските и азиатските квартали на града.
Не само в Азия и Европа, но и в Америка отбелязват Пролетния фестивал. Мащабни празненства се организират в Ню Йорк. В китайския квартал традиционно се организират огромен парад, танци и представления, отразяващи китайската култура.

През 2024 г. очаквайте промяна, но и конфликти

Според китайската митология Драконът е могъщ, безкрайно енергичен и пълен с жизненост, целенасочен, но също така идеалистичен и романтичен, както и далновиден лидер. Под неговия знак се очаква годината да бъде благоприятно време за промяна, растеж и прогрес, тъй като комбинацията от динамичната енергия на Дракона и заземяващото и стабилизиращо влияние на елемента дърво ще вдъхнови въображението, лидерството и новите идеи.

Заедно с това следващите дванадесет месеца ще бъдат динамични, но Драконът може да донесе конфликти и несигурност в политиката, външните отношения и околната среда, подчертавайки необходимостта от прошка и мирни решения. Предизвикателства ще има за всички китайски зодиакални знаци, като родените под знака на Дракона ще преживеят прераждане и растеж, а родените под знака на Бика може да се сблъскат с повече препятствия и проблеми.

И въпреки това според китайската астрология се очаква това да бъде добра година за онези, които са отворени към промяна и желаят да се възползват от нови възможности, въпреки че може да има конфликти и несигурност в някои сектори.

Ивет САВОВА

Последни новини

- Реклама -