21.8 C
София
неделя, 26 май 2024 г.

Какво ще поиска Путин след приветствията със Си Цзинпин

Сегашните отношения между Китай и Русия не са постигнати лесно и трябва да бъдат съхранявани и от двете страни, заяви днес китайският лидер Си Цзинпин на среща в Пекин с руския президент Владимир Путин.

Как Путин заздравява връзките с Китай

Китай винаги ще бъде добър съсед, приятел и партньор на Русия, каза Си Цзинпин, цитиран от китайската държавна телевизия. Китай е готов да си сътрудничи с Русия в името на развитието и обновлението на двете страни, както и за постигането на справедливост в света, изтъкна китайският президент.

Москва и Пекин натрупаха солиден опит на практическо сътрудничество помежду си, заяви Владимир Путин на Си Цзинпин в Пекин. Сътрудничеството между Русия и Китай не е насочено срещу някоя друга сила и е стабилизиращ фактор за света, каза още руският президент.

Си Цзинпин посрещна днес Владимир Путин, който започна своето двудневно посещение в Китай. Путин пристига в Китай в момент, в който руските сили предприеха нова офанзива в Украйна, като посещението му в Пекин подчертава близките отношения между него и китайския лидер.

Путин бе посрещнат от Си Цзинпин с военни почести в Дома на народните събрания в Пекин.

Си поздрави Путин за избирането му за пети мандат като президент на Русия и обърна внимание на факта, че Москва и Пекин отбелязват 75 години от установяването на дипломатически отношения между бившия Съветски съюз и Китайската народна република.

CNBC отбелязва, че при своето пътуване Путин ще поиска три неща от своя китайски колега Си Дзинпин – сделка за „Силата на Сибир 2“, възможността Русия да използва китайски юани при търговията си с останалия свят и подкрепа за войната.

От години Русия работи за реализация на проекта за разширяване на газопровода, по който тече газ от находищата в Сибир. До този момент обаче Москва се затруднява да намери финансиране на строителството, а след въвеждането на санкциите на Запада върху доставките на технологии и оборудване за енергийния сектор е под въпрос дали технически може да изпълни строителството сама.

До този момент няма никакви индикации от страна на Пекин, че ще инвестира в газопровода. Преди година, по време на визитата на Си в Москва, двете страни не подписаха споразумение, въпреки че имаше такива очаквания. Вместо това Китай отпусна финансиране за конкурентен проект на Туркменистан с капацитет 30 млрд. куб. метра газ годишно.

По план по „Силата на Сибир 2“ ще текат 50 млрд. куб. метра и макар и да е смятан за един от източниците за диверсификация на пазарите за „Газпром“, той е крайно недостатъчен да замести загубата на европейските пазари. Още повече, че според оценки на различни наблюдатели продажбите са със значителни отстъпки в цената, получени именно заради руските надежди „Силата на Сибир“ да тръгне.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img