12.8 C
София
събота, 19 април 2025 г.

Какво ядат хората, които живеят дълго

Експерт по дълголетие призова хората да консумират „поне“ три вида храни дневно, за да живеят по-дълго. Съветите се основават на хранителния режим на хората, живеещи в Сините зони – райони по света с по-ниско ниво на хронични заболявания и по-голяма продължителност на живота, съобщава Mirror.

Петте оригинални сини зони, определени от изследователите, са Окинава в Япония, Сардиния в Италия, полуостров Никоя в Коста Рика, Икария в Гърция и Лома Линда в Калифорния.

Макар че диетите във всяка зона се различават, има някои сходства, които според експертите допринасят за дълголетието на населението. Това включва консумирането на „пълноценни, богати на хранителни вещества и фибри храни“, като растения, бобови култури и здравословни мазнини, като същевременно се свежда до минимум приема на захар и преработени храни.

В откъс от книгата с рецепти „Кухнята на сините зони“ на Дан Бютнер, споделен на сайта BlueZones.com, той обяснява начина на хранене на дълголетниците.

„Никой от столетниците от Сините зони, които съм срещал, не се е опитвал да доживее до 100 години“, казва той. „Никой не е казал на 50-годишна възраст: „Знаеш ли какво, ще се подложа на тази диета за дълголетие и ще живея още 50 години! Те не броят калории, не приемат витамини, не претеглят протеинови грамове и дори не четат етикети. Те не ограничават приема на храна – всъщност всички празнуват с храна“.

Сред тези насоки е и списък с 10 „супер сини храни“. Дан препоръча да се консумират „поне“ три от тях дневно, за да сте сигурни, че приемате много пълноценна храна:

Боб – всички видове: черен боб, боб пинто, боб гарбанзо, грах с черни очи, леща

Зелени зеленчуци: спанак, кейл, манголд, върхове на цвекло, върхове на копър

Сладки картофи

Ядки – всички видове: бадеми, фъстъци, орехи, слънчогледови семки, бразилски орехи, кашу

Зехтин – зеленият екстра върджин обикновено е най-добрият (имайте предвид, че зехтинът се разгражда бързо, затова купувайте не повече от месечен запас наведнъ

Овес – най-добър е ирландският овес, който се вари бавно или е нарязан на парчета

Ечемик – в супи като топла зърнена закуска или смлян за хляб

Плодове – всички видове

Зелени или билкови чайове

Куркума – като подправка или чай

„Получените тук резултати представляват дългосрочно, статистическо и научно обосновано проучване. Нуждаехме се от информация, която да не е просто екзотична или базирана на интервюта, посещения в кухнята или споделени ястия с отделни столетници“, казва Бютнер.

Източник: DarikNews

Последни новини

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Филтър
Преглед на поверителността

Този уебсайт използва бисквитки, за да можем да ви предоставим възможно най-доброто потребителско изживяване. Информацията за бисквитките се съхранява във вашия браузър и изпълнява функции като разпознаването ви, когато се върнете на нашия уебсайт и помага на нашия екип да разбере кои секции от уебсайта намирате за най-интересни и полезни.