27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Калин Стоянов е уволнил неправилно шеф в МВР за убийството в Цалапица

Състав на Административен съд – Пловдив отмени заповед от 13 октомври 2023 г. на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов (тогава редовен, сега служебен), с която е уволнен тогавашният началник на областната дирекция на МВР в града Васил Костадинов.

Освобождаването на старши комисар Костадинов беше следствие от убийството на Митко от пловдивското село Цалапица. През есента МВР откри редица пропуски, нарушения и липса на координация сред полицаите. Те довели до провал при залавянето на извършителя (който сега е на съд след екстрадиция). Костадинов беше отстранен след отказ сам да подаде оставка. Още двама служители на министерството бяха уволнени.

Васил Костадинов обжалва уволнението си. Съдебният състав сега приема, че дисциплинарното производство срещу жалбоподателя е проведено при допуснати съществени нарушения на принципа на законност (чл. 4 АПК). Това е довело до недопустимо ограничаване правото му на защита. Отделно, изводът на МВР за умишлено извършено тежко дисциплинарно нарушение от страна на тогавашния шеф на ОДМВР-Пловдив, не се подкрепя от описаната в самата заповед фактическа обстановка и хронология на събитията. Това гласи решението на съда от 4 юни.

Съдът, след цялостна преценка на събраните в хода на делото доказателства, формира крайния си извод за неправилност и незаконосъобразност на обжалваната заповед, поради което я отменя. Решението може да се обжалва с касационна жалба пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

През декември миналата година Костадинов каза, че имало специално създадено звено към вътрешния министър, което се нарича „изолаторът“ и там се местят освободени полицейски началници. Самият той бил в звеното около месец и половина. Според него в конкретното звено били бившите директори на ОДМВР в Пазарджик, Благоевград, Смолян, Ямбол. След като прекарали 6 месеца в „изолатора“, те бивали връщани на по-ниски длъжности или били пращани в пенсия.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини