13.5 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Калин Стоянов очаква Нидерландия и Австрия да подкрепят България за Шенген


В интервю за БНТ вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че има голяма

вероятност Нидерландия и Австрия да променят своята позиция за членството на България в Шенгенското пространство. Според него няколко събития от последните месеци дават повод за оптимизъм, за това, че двете страни е възможно да променят позицията си.

Според министърът, това са посещението на председателя на парламента на Австрия в България, както и доклад на третата международния мисия, която е проверила страната ни и който има положителни заключения. Друг важен сигнал според него бил изказване на нидерландския премиер Марк Рюте, който по думите на Стоянов е заявил, че изцяло ще се довери на решението на Европейската комисия, а „всички знаем, че те (Еврокомисията) са плътно зад нас“.

„Заключението на комисията е това, че България продължава да отговаря на условията да бъде пълноправен член на Шенген. В предните две посещения, въпреки поканата към Нидерландия, те отказаха да дойдат, което беше индикация, че няма как да се случи България да бъде приета още тогава в Шенген. Но този път те имаха експерт – представител, който беше част от екипа проверяващи“, обясни Стоянов за мисията.

Нейният доклад ще бъде разгледан на предстоящия Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ на 5 декември.
В отговор на въпрос дали след тази мисия и положителната оценка в доклада й, участието на Стоянов на съвета ще бъде улеснено, той отговори: „Да, считам, че ще бъде по-лесно. За мен това е поредната положителна индикация, че ние сме на правилната посока и има огромна вероятност Нидерландия и Австрия да променят своята позиция.“

Вътрешният министър твърди още, че „цифрите са изцяло зад нас“ по отношение на нелегалната миграция. От началото на годината имало около 176 хил. опита за нелегално преминаване на българо-турската граница, което е с няколко процента повече в сравнение с миналата година. Но в резултат на действията на сегашното правителство, което дойде на власт през юни, били намалели опитите за нелегално преминаване, похвали се Стоянов.

Припомняме, че според източници от Брюксел, на предстоящия Съвет „Вътрешни работи“, няма да бъде взето решение за приемането на България в Шенген 

Последни новини

- Реклама -