26.8 C
София
петък, 21 юни 2024 г.

Калин Стоянов съгласен в МВР да приемат мъже със затлъстяване


В редиците на МВР в бъдеще ще могат да работят пазители на реда с наднормено тегло, т.е. хора, страдащи от „затлъстяване от първа степен“. Това ще се случи, след като Министерството на вътрешните работи предложи максималният праг на телесни мазнини да бъде вдигнат с 5 единици, независимо че лекари предупреждават, че подобна физика е нездравословна и не е подходяща за задълженията, които трябва да изпълняват служителите на реда.

„Под нормата се води индекс 18,5. Между 18,5 и 24,9 се смята за нормални килограми за ръста ви. Между 25 и 29,9 вече е наднормено тегло. В Академията на МВР се приемат хора до 29,9, което вече е наднормено тегло. Между 30 и 34,9, е затлъстяване от първа степен. Тук вече можем да говорим за сериозни проблеми. Всеки момент може да бъде развито преддиабетно състояние“, казват специалисти по здравословно хранене.

Предложенията за увеличаването на телесната маса на служителите на реда са подписани от вътрешния министър Калин Стоянов, но се обсъждат и не са приети. Шефовете на Академията на МВР твърдят, че с това нивото на полицаите няма да падне, защото по-различният индекс на телесна маса няма да доведе до намаляване на изискването за физическа годност.

Приемът в Академията на МВР минава през медицински и психологически тестове. Кандидатства се и с оценки – от дипломата и от матурата по литература. Полагат се и физически тестове. Наблюденията са, че като цяло нивото на кандидатите пада в сравнение с предишните 10 години, но желаещите да бранят обществения ред все още покриват основните изисквания за такава длъжност.

Снижаването на критериите за телесната маса на служителите на МРВ вероятно е продиктувано от недостига на кадри, което е хроничен проблем във всички сфери на обществото. Външният вид на българските полицаи често е подлаган на критики през последните години, защото част от тях са натрупали толкова килограми, че изглеждат видимо нездрави. Спорно е какви физически данни могат да покажат, в случай че трябва да респектират престъпници.

Трифон ПАНАЙОТОВ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини