31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Калин Стоянов със светкавичен отговор на кмета Васил Терзиев: Законите са за всички!


„Предаването излиза от нашия предварителен план и сценарий. Има реакция от страна на министъра на вътрешните работи след интервюто с кмета Терзиев“, обясни водещата Мария Цънцарова около 30 минути след края на интервюто с кмета на столицата Васил Терзиев по Би Ти Ви.

„Сега разбирам от продуцента на предаването, че министърът на вътрешните работи веднага е приел моята покана“, посочи тя.

Стоянов действително пристигна в студиото. Повод за това бяха думите на градоначалника, че не е работа на МВР министъра да се занимава с ремонта на бул. „Патриарх Евтимий“.

„В моята работа като журналист за първи път ми се случва да отправя покана към министър на вътрешните работи и той да я приеме в рамките на предаването. Разместихме нашия предварителен план, за да разберем защо е толкова важна тази тема за столицата“, призна водещата.

„Това е изключително важна тема – новата организация на движението в центъра на София. Аз считам, че е редно да се чуе и другата страна“, заяви от своя страна Калин Стоянов.

„Това, което аз поисках днес – включването в ефир, исках само и единствено да му напомня, че законът е за всички, включително и за Столична община“, подчерта той.

„Получихме множество запитвания от граждани и неправителствени организации какво ще предприемем“, каза той относно решението на съда по казуса.

„Ние имаме правомощия и по този казус. Още в понеделник изпратихме разпореждане до заместник-кмета на Столична община, с което го уведомяваме за решението и че то следва да бъде изпълнено“, изтъкна Стоянов.

„Ние искаме да се обезопасят всички новопоставени елементи и трасета“, заяви министърът.

Той попита общината според тях има ли право МВР да глобява за шофиране по новопоставената бус лента.

Стоянов отговори и на упреците, че като министър на МВР лично се занимава с „три улици“: „Тези три улици са в центъра на европейска столица. Това, което се случва там от днес за утре, е недопустимо“.

„Има шеф на СДВР. Но има и министър на вътрешните работи“, подчерта той.

Стоянов каза още, че в четвъртък Васил Терзиев му е писал, че появата му на място и изявлението му пред медиите същия ден не било коректно и било PR акция.

„Аз не смятам да си кореспондирам с него със SMS-и и вайбъри. Аз ще го поканя в МВР да обсъдим въпроса. Каня го!“, заяви министърът.

Попитан в колко градове от страната има проблеми с движението, той отговори: „Такъв проблем като този в София нямаме другаде“.

По думите му, никой не е потърсил служители на КАТ за тяхното мнение относно реорганизацията на движение по бул. „Патриарх Евтимий“ в София.

„Негов проблем си е дали лично ще плаща глобата или през общината. Ние работим съобразно закона. Разпореждането е издадено, то беше до вчера. Предстои санкция от наша страна в размер от 2000 до 7000 лв.“, обясни министърът.

„Със сигнално писмо сме уведомили кмета Терзиев, вече него лично, че в центъра на София има незаконни действия. Има влязла в сила съдебно решение. Евентуално към него също предстои да бъдат издадени такива разпореждания“, добави той.

Отделно от това, когато не се изпълнява съдебно решение, това представлява престъпление по Наказателния кодекс. За това трябва да бъде уведомена прокуратурата.

„Да не вземете да арестувате кмета?“, притесни се водещата.

„Не вярвам да стигнем до там, но все пак ще уведомим прокуратурата. Ако те преценят и съберат достатъчно доказателства, ще действаме така, както е по закон“, посочи Стоянов.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини