31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Калоян Методиев навива Корнелия да стане независима

Калоян Методиев, който е сред най-близките хора на Корнелия Нинова, се опитвал да я убеди да стане независим депутат. По този начин доскорошнната лидерка на БСП, която подаде оставка, щяла да изрази морална позиция към свои приближени, които през последните дни се отрекоха от нея. Самата Нинова обмисляла дали да не формира минигрупа в парламента от свои привърженици, но си дала сметка, че така раздробяването в партията ще стане напълно комично.

Калоян Методиев беше изключен от парламентарната група на БСП и стана независим. По думите му гласуването за отстраняването му минало с безпрецедентен натиск, с агресия и с мутренски похвати. Новото ръководство на БСП пък в лицето на Борислав Гуцанов и Атанас Зафиров и групата около тях било некомпетентно и неморално.
Корнелия Нинова подаде оставка след катастрофално ниските резултати, които БСП постигна на последните избори. Партията от години се раздира от вътрешни противоречия и е напълно омаломощена от битката за власт. Формацията е разделена на множество крила и трудно се постига единомислие по който и да е въпрос.
Това е и основната причина, поради която президентът Радев едва ли би връчил трети мандат за съставяне на правителство на БСП. Така евентуално ще се отвори пътят за „Има такъв народ“ и неслучайно Трифонов вече обяви, че са готови с програма и експертно правителство.

Немалка група в БСП пък започвала преговори за обединяването на всички леви партии, които да се явят заедно на евентуални нови избори през есента. Подобен план не е лесен за изпълнение, защото повечето от лидерите на различни формирования като Ваня Григорова и Мая Манолова проявявали силно его и настоявали да имат решаваща дума, а да не координират решенията си с други фактори.

Евгени ГРИГОРОВ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини