17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.

Кандидат-депутатът на „Левицата!“ Татяна Дончева: Превърнахме политиката в бакалница


Татяна Дончева е кандидат за депутат от „Левицата!“ на предстоящите парламентарни избори. Била е народен представител в 6 парламента. Участвала е на частичните местни избори за кмет на София през 2005 г., като се класира втора след Бойко Борисов. През 2011 г. оглавява „Движение 21“, което преди това е организация на младите интелектуалци в БСП. На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент с вицепрезидент Минчо Спасов.

– Госпожо Дончева, как ви изглежда предизборната кампания на фона на компроматите, които излязоха и в които главни действащи лица са политици от „Промяната“?
– Разглеждам нелицеприятни факти за всеки човек от политическия живот на България само по един начин – истина ли е това, което е излязло в публичното пространство, или е лъжа. Ако става дума за интерпретация на факти, които могат да бъдат гледани по различен начин, въпросът е друг. Ако някой има да добави нещо в своя защита, както казваме адвокатите, може да го добави. Досега става дума само за факти, които са неоспорвани.

– Кой, кого и защо подслушва? Според вас вътрешни хора ли го правят или някакви външни сили?
– В съвременните комуникации има частни ченгесарници, държавни ченгисарници и всякакви други. Както се казва, вие може да запишете с мобилния си телефон всеки. При положение че това е така и че то е публично известно, всеки трябва да знае, че може да бъде записван и подслушван по всяко време, на всяко място. И е добре сам да контролира какво говори, къде го говори и с кого. Това за политиците е задължително. Те трябва да знаят, че ако бъдат снимани или записвани с думи и действия, които биха ги компрометирали, от тях ще се искат някакви обяснения.

– На какви опорни точки стъпва „Левицата!“ в предизборната си кампания и как ще убедите избирателите да гласуват за вас?
– В България ситуацията е адски объркана. Хората вече не вярват на нищо и на никого. Няколко пъти на избори бяха правени опити да се заложи на нови лица, без да се знаят възможностите им, но с надеждата, че на страната й трябва нещо свежо, защото старите политици са показали какво могат.
Изминалите две-три години показаха, че не е случайна народната поговорка „Не питай старило, питай патило!“. През това време поне се изясни, че решенията трябва да се вземат от хора с разсъдък, със здрави нерви, с добра преценка и най-важно, с умение да виждат нещата в перспектива.
Не смея да искам България да има водачи от световна величина. Да не се изхвърляме толкова много. Но искам прилични политици, които знаят как се вземат решения, които могат да привлекат експерти, когато трябват. Мисля, че това е задължително.
Сегашният хаос е породен от съсипването на нормалния политически живот и на нормалните политически партии. Нароиха се извънсистемни партии от нови хора, в които няма никаква идеология, никаква идея и никаква кауза освен властта. Дойде време да се укротят страстите и да се въведе ред и дисциплина, за да можем да се измъкнем по някакъв начин от този хаос. Отчитам способностите на българина към индивидуализъм, към непризнаване на авторитетите, към доверчивост към всякакви шарлатани, към нежелание да слуша аргументи, а в същото време да се връзва на празни обещания.
Хората трябва да имат предвид, че важните политически решения изискват подготовка. Изискват се препатили хора, които знаят за какво става дума, имат съответната експертиза, контакти и могат да устоят на натиск, особено задължително в сегашната международна ситуация. В политиката трябва да се върнат личности с опит, които са се опазили от зависимости. Защото трябва да се взимат възлови решения, касаещи позицията на България по отношение на войните и на ситуацията на Балканите, които неминуемо ще се усложняват.
В парламента трябва да има по-спокойни, по-мъдри, по-разсъдливи и по-можещи депутати, защото видяхме ситуацията с Македония, в която ни набута Кирил Петков по време на предишното си правителство. Той изпълни едно към едно изискванията на френския президент Макрон, като прие ангажименти без нищо насреща. Сега на власт в Македония дойде ВМРО-ДПМН с много крайно и антибългарско говорене и с откровени искания за ревизия на поети ангажименти за приемането й в Европейския съюз.
Що се отнася до войната в Украйна, от една страна, тя се затяга, от друга, става ясно, че Русия има доминация и че нови войски на НАТО ще подпалят световен конфликт. На този фон атентатите срещу словашкия премиер Фицо и срещу иранския президент и външния министър, са много лош знак за перспективите за световен конфликт. Това налага час по-скоро от политическия живот на България да бъдат отстранени лековати хора, които единствено биха се радвали да си видят снимката пред някой министерски кабинет.

– Какви са приоритетите на „Левицата!“, които ще преследва, ако имате парламентарно представителство?
– „Левицата!“ е не просто за мир, а за бърз преглед какво има да прави България по ключовите точки, какви позиции ще защитава и кой ще прави това. Много важни за страната са икономическата ситуация и положението с енергетиката. Миналата седмица украинска делегация направи опит да вземе без пари реакторите на „Белене“ и първа „Левицата!“ алармира. Това беше гарнирано с пристигането на американска делегация, която да натисне правителството. България трябва да удържи ядрените си мощности. В листите на „Левицата!“ е световният експерт по ядрена енергетика професор Янко Янев, който прие да дели времето си между Виена и София. Смятам, че той може да бъде изключително полезен за изработване на енергийната стратегия на България. По отношение на зелени сделки, ВЕИ, възобновяеми енергийни източници, малки ВЕЦ-ове и всякакви други перки ще трябва да се придържаме към онова, което е икономически ефективно и може да направи България енергийно независима и продавач на ток за околните страни.
Темата със земеделието също е специална за „Левицата!“. В тази насока имаме много добри специалисти и програми.
В рамките на нашата предизборна кампания бих откроила като специални икономиката и искането ни за въвеждане на прогресивно подоходно облагане в чист вид. Смятам, че по този въпрос можем да искаме и да получим съгласието и на БСП, и на други формации вляво. По отношение на здравната проблематика поставяме акцент на профилактиката. Във Варна ще представим нашите програми за културата и образованието. Последната седмица на кампанията ще оставим за външната политика.

– Как ще се отрази раздробяването на левите сили у нас, което наблюдаваме и на тези избори? Хората вече се объркаха колко формации от ляво участват?
– Раздробяването на лявото не е повече от раздробяването на дясното. Това, което „Левицата!“ направи за изминалата година, е да увеличи двойно състава на формациите, които принадлежат към нея. Има протегната ръка и към БСП, и към Ваня Григорова и Мая Манолова.

– Как обяснявате отделянето на Григорова и Манолова в самостоятелна формация?
– Защо Ваня Григорова прецени, че трябва въпреки положените до този момент усилия и постигнати резултати на кметските избори да участва по този начин, оставям на нейната съвест. Съдник няма да й ставам. Попитахте ме как ще привлечем лявомислещи хора. Ще го направим с експертите в нашите листи и с нашите биографии, които са прилични за българския политически живот. Ние сме свързани с съществени етапи от развитието на България и сме били достатъчно полезни за страната си.
Смятам, че законодателството и законодателната дейност в България са в много тежко състояние. След злощастните промени в Конституцията и злощастната правосъдна реформа, те трябва да бъдат коригирани, но не с груби действия. Смятам, че и в тази област „Левицата!“ ще бъде полезна. Винаги сме отстоявали, че реформа в правораздаването трябва да има, но сега задачата се усложни от стъпките на конституционно множество в лицето на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Смятам, че не тези формации не бива да бъдат допускани до поправки на поправките.

– Как според вас ще изглежда следващият парламент? Какво мнозинство се очертава и изобщо очертава ли се?
– Съдбоносно за България е да не бъде допуснато Бойко Борисов и Делян Пеевски да могат да правят мнозинство. Това ще даде възможност да бъде направено правителство от по-сериозни хора, експерти и с ясни политически ангажименти.

– Има ли според вас смислен политически дебат в България?
– Много отдавна няма, защото докарахме в политиката хора, прочели една книга. Направихме политическия живот бакалница, в която се търгува с постове или с дребни служби, където държавната администрация е вплетена в политическия живот на принципа на лоялността – или си заработваш работното място, или те изхвърляме. Там бяха вкарани напълно неподготвени и същевременно самовлюбени и без никакво покритие хора. Общо взето, я докарахме до под кривата круша.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини