25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

Кандидатът за евродепутат на „Възраждане“ Станислав Стоянов: Надявам се никога да не влезем в еврозоната


Станислав Стоянов е сред учредителите на „Възраждане“ през 2014 г. Той е водач на листата за евроизборите на партията. По професия е бизнес анализатор. Завършва бакалавърска степен по приложна лингвистика с френски и испански език, а след това магистратура по европейска интеграция във Великотърновския университет. Изкарва втора магистратура по европейска публична администрация от Лиежкия университет, Беглия.

– Господин Стоянов, Вие сте един от хората, които коват международната политика на „Възраждане“. С какви мотиви станахте кандидат на партията за евроизборите?
– Аз съм от учредителите на „Възраждане“ и мотивът ми да се включа в кампанията, беше подкрепата, която намерихме сред хората. Както знаете, „Възраждане“ събра 604 хиляди подписа от граждани, които желаеха българският лев да бъде запазен. За съжаление, референдумът беше заметен под килима и много хора останаха разочаровани, много надежди не бяха оправдани. Получихме подкрепа дори от избиратели, които не са на „Възраждане“, но застават зад каузата ни. Всичко това ме мотивира изключително. Искаме тази борба да продължи. Когато намираш подкрепата на народа, си струва да се бориш за добрите каузи.

– Каква ще бъде мисията ви в Европарламента?
– Европейският съюз има изключително много проблеми и грешки за оправяне. Ще спомена тежката бюрокрация, която управлява съюза, лобистите, които представляват интересите на международни корпорации, нелегалната миграция, икономическата криза, недомисленият проект за еврозоната. Не на последно място слагам нескопосаната Зелена сделка. Бих добавил и вредните търговски споразумения, които Европейският съюз сключва с трети държави. Всички тези проблеми касаят пряко България. В същото време „Възраждане“ има желание да предоговори параметрите и условията по членството на България в ЕС. За целта ще имаме нуждата и от подкрепата на националното правителство, защото формално то трябва да бъде в началото на такъв процес. Ние ще направим всичко възможно като европейски депутати, но без разбиране и съдействие от националното правителство, тази задача от трудна става непосилна
Ще търсим решение и ще работим с всички сили.

– Какво всъщност искате да предоговорите от условията ни за членство в ЕС?
– Вече 17 години България стои на последно място по икономическо развитие и се сблъсква с най-сериозната демографка криза в целия Европейски съюз. Топим се с около 100 000 души на година, което е изключително застрашаващо. България е член на Европейския съюз в сериозна нужда. И като такъв нашата позиция е, че трябва да получим по-добри условия по своето членство, за да си стъпим икономически на краката. Редно е ЕС да обръща внимание на своите страни членки и би следвало да е загрижен те да благоденстват, а не да изпитват затруднения.
В този ред на мисли ще дам пример със земеделието. Не е нормално България да получава по-ниски субсидии от други европейски държави за една и същата продукция – било тя растителна, или в сферата на животновъдството. Има н малко такива примери и то със съседни нам държави. Тази практика трябва да бъде преустановена и българските земеделци да са конкурентоспособни. Не е нормално в магазините ни да се продават продукти от далечни държави, които идват на по-ниска доставна цена от същите, произведени у нас. Не е нормално за един и същи продукти да се получават в пъти по-висока субсидия в съседни държави като Гърция и Румъния. Има такива случаи.
Наскоро говорих с фалирал птицевъд. Той ми каза, че съседите ни получават много по-големи субсидии от ЕС, след което идват в България и изкупуват бали оттук. Това изкривява вътрешния пазар и затруднява производителите.
Параметрите по Зелената сделка и българската енергия също трябва да се предоговорят. Всички знаят, че в момента има голям натиск за затваряне на тецовете ни. Това е тема, която ще бъде гореща и в следващия парламент. След като затвори четирите реактора на АЕЦ Козлодуй, като част от условията за влизането ни в ЕС, на България сега й се казва да затвори и своите тецове поради някакви мъгляви екологични съображения. В този турбулентен и сложен геополитически момент, България има лукса сама да добива свои въглища и да ги превръща в електроенергия. Това ни дава независимост и стабилност. На нас обаче ни се казва, че всичко това трябва да бъде закрито и така е застрашена от унищожение енергийната ни независимост. Ако закрием и тецовете, слагаме кръст на българската икономика. Когато нямаш енергийна независимост, трудно може да имаш устойчива и конкурентна икономика. Стига се дори до абсурда България да изнася въглища в Сърбия, където да ги превръщат в ток, който ние купуваме. Това са аномалии.
Във връзка със Зелената сделка в глобален план смятам за ненормално ЕС да налага такива сериозни ограничения върху европейската икономика с идеята тя да става по-екологична. И това при положение, че евросъюзът не се е договорил с своите търговски партньори от световната сцена като САЩ, Индия, Китай да прилагат същите мерки. На практика това са усилия, които отиват напразно, защото по света никой друг, освен ЕС не прилага такива мерки. Правилно е първо да се потърси глобално споразумение и тогава да се върви към някаква оптимизация. Не сме против да се работи в по-екологичен ритъм, но всичко трябва да се направи интелигентно и с мисъл.

– Какви са сега лидерите на Европа според вас и какви трябва да бъдат?
– В Европа няма лидери. Аз не виждам сериозни лидери, които да поставят на първо място интересите на европейските граждани и държави на световната геополитическа сцена. Факт е, че ЕС и Европа не са фактор, какъвто са САЩ, Русия и Китай. Европейският съюз няма собствена външна политика, а е подизпълнител на американската. Затова на нас ни говорят за евроатлантически ценности, но не и само за европейски. Това са различни неща, много ясно трябва да се отчита разликата. На Европа й трябват лидери и аз силно се надявам, че час по-скоро ще започнат да появяват такива, за които интересите на европейските държави да са водещи.
Проблемите за решаване са много и сериозни. Факт е, че вече две години и няколко месеца европейските държави не могат да предложат мирно решение на конфликта в Украйна. Навремето Европа беше фактор за мир. В момента функциите на европейските държави се свеждат до доставяне на оръжия на едната страна и налагане на санкции на другата. На практика се превръщаме в донор на война. Дипломацията е отхвърлена, което е срам за Европа.

– В коя част от политическия спектър ще търси съмишленици „Възраждане“ в европарламента?
– Ще търсим съмишленици навсякъде – там, където го изиска българският интерес. Нямам готов отговор на въпроса към кое европейско политическо семейство бихме се присъединили. Но имаме партньори, като част от тях са независими, други са към съществуващи европейски семейства. Около избори винаги стават сериозни размествания. Ще се опитаме да създадем, ако имаме възможност, ново семейство. Дали ще успеем, времето ще покаже.

– Казахте, че ще създадете ново европейско семейство. Каква ще бъде политическата му посока?
– За това семейство търсим партньори, които поставят европейския интерес на първо място, които имат смелостта да отстояват необходимите решения. Не е в интерес на Европа да има враг на изток. Не са в интерес на Европа демографската криза да се решава с внос на мигранти, които отказват да се интегрират. Това не е решение, така се подменя генофондът на населението. Това е политика, която подкопава основите на европейската цивилизация и е изключително вредна. Европа е поставена под заплаха.
Затова казвам, че търсим партньори, които търсят мир и стабилност на европейския континент. Искаме да го съхраним такъв, какъвто го познаваме, с традиционните европейски и християнски ценности.

– Трябва ли да се затегнат мерките за мигрантите според вас?
– Европа трябва да сложи край на политиката на отворените врати на ЕС. Държавите членки са оставени на практика да се оправят сами и резултатът е видимо лош. Решението, което предлагаме е българската граница да се охранява от българската армия, така както е в съседна Турция. По наши разчети 1600 войника са достатъчни за решаването на този проблем.

– Какви са прогнозите ви за влизането на България в еврозоната и сухопътния Шенген?
– Надявам се никога не влезем в еврозоната, защото това е клубът на задлъжнелите. Еврозоната е на командно дишане и мястото на България не е там. Това е политически проект, опитващ се да обедини под една валута държави, които не са с еднакво икономическо развитие.
А по отношение на Шенген, правилният въпрос е дали той изобщо работи? Шенген беше създаден в други времена, когато нямаше такъв мигрантски натиск, правила за придвижване в Европейския съюз бяха ясни. Шенген трябва да бъде преосмислен. Не е нормално през последната година осем държави, които са част от шенгенското пространство, да въведат вътрешен контрол на своите граници, след които са Франция, Германия, Австрия. Този вътрешен контрол е показателен, че Шенген не работи както трябва.

Петя БАХАРОВА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини