13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

Кънев и Хазарта оставят Лорер под чертата на евровота

Даниел Лорер за пореден път ще се размине с висок пост на изборите. Това твърдят пред „Филтър“ активисти на „Демократична България“, които се явяват в коалиция с „Продължаваме промяната“ за вота 2 в 1.

Лорер е трети в листата за Европейските избори и голямата му амбиция е да замине за Брюксел. Предварителните данни от електоралните нагласи сочат, че ПП-ДБ ще вкара трима евродепутати. Сигурни засега са водачът на листата Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ и вторият Стефан Тафров от „Демократична България“. И двамата са кандидати само за европейските избори и отсъстват от листите на националния вот. Третият Даниел Лорер обаче се е застраховал с първо място във Варна като кандидат и за Народното събрание. Това не е случайно, коментират негови съпартийци. Има голяма вероятност Даниел Лорер да бъде изместен от третото място с мощен преференциален вот, който е патент за „Демократична България“.

Петият в листата Радан Кънев разчита точно на това, за да влезе отново в Европейския парламент. Той има голяма подкрепа от съпартийците си в ДСБ, както и от „Да, България“. В последните 5 години Кънев работи активно в Брюксел, но не е скъсал и с избирателите си у нас. Освен това не е кандидат за родния парламент, а само за европейския по примера на водача Никола Минчев и подгласника му Стефан Тафров. Освен Раден Кънев с преференции напред в листата може да отиде и Христо Петров-Ицо Хазарта, който има много фенове като звезда от музикалната сцена и винаги е първенец по преференции досега. За разлика от него Лорер е слабо популярен и недолюбван, дори в редиците на „Продължаваме промяната“. Същото важи и за четвъртата в европейската листа на коалицията Деница Симеонова. Тя също като Лорер е кандидат и за родния парламент като водач във Враца.

За последно Даниел Лорер беше на висок пост като министър на иновациите в редовния кабинет на Кирил Петков от декември 2021 до август 2022 година. След това два пъти е депутат. Искаше да се върне в изпълнителната власт и в кабинета на Николай Денков, но след скандал оттеглиха номинацията му.

Амбициите му за власт обаче не спряха дотук. През юни 2023 година беше кандидат за еврокомисар на мястото на Мария Габриел, но Европейският парламент избра Илиана Иванова от ГЕРБ.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img