16.8 C
София
понеделник, 27 май 2024 г.

Кантарджиев каза къде има най-много кърлежи в София, обвини Терзиев

Местата, обрасли в бръшлян, са пълни с кърлежи. Това обясни в ефира на „Здравей, България” проф. Тодор Кантарджиев, епидемиолог и бивш директор на Центъра по заразни и паразитни болести. Той се възмуги от немарливостта на общината и даде полезни съвети за гражданите.

„Кърлежите са бич. От седмици, когато имаше засушаване в столицата от три седмици, настоявах да се пръска. Ако искат да няма кърлежи, трябва да се пръска, когато не вали, не да чакат да започне да вали и тогава да се пръска“, заяви гневно той.

„Не знам как е пръскано. Сигурно това е в някаква тайна от гражданите на София. За затварянето на булеварди и взимането на паркоместа в центъра на София се вдига шум, а пръскането се прави в абсолютна тайна. След като има 15 кърлежа на главата на дете, значи не е пръскано“, категоричен бе здравният експерт.

„Има карта на София, от която става ясно в кои паркове има най-много кърлежи и къде те са болни. Най-много има в „Борисовата градина“, около тенис кортовете. Там има много буйна растителност, а има и бръшлян. Има ли бръшлян, да знаете, че има много кърлежи“, предупреди професорът.

„Най-големият риск са междублоковите пространства, които са обрасли, както и градинките в жилищните комплекси. Проблемът не са само бездомните кучете и котки. Многото кърлежи в градинките и младите форми на кърлежа доказва, че има и много мишки и плъхове в канализацията“, добави Кантарджиев.

„Когато настъпи засушаване, няма наводнения и вода в каналите, популацията на плъховете се увеличава много. Чудя се защо общината не взима мерки“, отново се възмути той и даде няколко съвета.

„Избягвайте ходенето по тревата. Репелентите са много полезни. Пръскайте дрехите на малките деца. По-големите хора могат да пръскат и по кожата. След разходка винаги проверявайте сгъвките на колената и ръцете”, каза още Кантарджиев.

Над 15 кърлежа извадиха от дете след разходка в Южния парк

Рекордът с кърлежите беше миналата година на същото място в Южния парк, тогава на човек се намериха 92 кърлежа.

„Трябва да се знае, че някои форми на кърлежите са много малки и може да решите, че е бенка“, подчерта той. „До 12 часа от ухапването, не може да се заразите с лаймска болест. Именно затова е важно да отстраните паразита бързо. Не е нужно медицинско лице да ви сваля кърлежа. Когато някой не си върши работата навреме, а и знаем защо го прави, не е добре. Ще имаме много кърлежи, трябва да ги махаме“, призна експертът.

„Сваля ли се кърлеж в София, добре е да се пие еднократно антибиотик“, посъветва той.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img