Карфиолът е сред модерните зеленчуци, които имат все повече почитатели у нас. Той е представител на семейството на зелето, но е доста по-здравословен, усвоява се изключително лесно от организма и не дразни стомаха. Произхожда от древна Малайзия, а сред най-големите му производители са САЩ, Италия, Франция, Индия и Китай.
Карфиолът е изключително полезна и диетична храна, заради което редица диетолози и специалисти по хранене препоръчват включването му в ежедневното меню. Той е богат на витамин B, манган и омега-3 мастни киселини. Приемът на карфиол е полезен за здравето, тъй като той осигурява защита срещу ревматоиден артрит, води до ползи за сърдечносъдовата система и оптимизира детоксикацията на клетките и спомага за прочистване на организма.
Карфиолът намира широко приложение в кулинарията, като може да се използва както за салати и супи, така и за туршии и основни ястия. Любими на мнозина са панираните карфиоли, но не трябва да забравяте, че те не са сред най-диетични варианти.
Когато избирате карфиол, трябва да внимавате той да бъде с чиста, кремаво-бяла на цвят, компактна глава, при която цветните пъпки не са разделени. Избягвайте матовия нао цвят или с петна.
Карфиолът може да се съхранява в хладилник, във фризер или да се консервира. Свеж карфиол, който не е накъсан на розички, поставете в найлонов плик в продължение на около 2 седмици. Срокът за съхранение на накъсан карфиол е около 1 седмица. Можете да го замразите пресен, след като сте го накиснали за кратко в подсолена и подкиселена вода или е бланширан.
Салата с риба тон
Продукти:
1 глава карфиол
1 консерва риба тон
1 връзка магданоз
6 стръка пресен лук
2 с.л. олио
2 с.л. оцет
2 щипки сол
Приготвяне:
Карфиолът се измива и накъсва на розички. Нарязват се лукът и магданозът и се добавят към салатата. След това се овкусява със сол, олио и оцет. Отгоре се поставя рибата тон и се сервира веднага.
Хляб
Продукти:
1/2 глава на карфиол
2 яйца
50 мл олио
100 г бадемово брашно
50 г кокосово брашно
овесено брашно до получаване на гъсто тесто
15 г хуск
150 мл прясно мляко
1 с.л. сок от лимон
15 г бакпулвер
1 и 1/2 ч.л. сол
1 щипка фино смлян черен пипер
зехтин
Приготвяне:
Сварете разчленения на розички карфиол или го пригответе на пара, за да не поема излишна вода. Не трябва да е преварен. Отделете три розички, а останалото количество смелете в блендер. Добавете яйцата, млякото, лимоновия сок, олиото, бадемовото и кокосовото брашно, както и солта и фибрите хуск. Разбийте отново в блендера до получаване на хомогенна смес. Накрая сложете малко овесено брашно с бакпулвера и отново разбийте. Добавяйте толкова овесено брашно, колкото е нужно, за да се получи тесто по-гъсто от това за кекс. Ако е твърде гъсто, може да сложите малко вода от тази, в която сте варили карфиола. Сипете тестото в правоъгълна форма за хляб, покрита с хартия за печене. Загладете с шпатула и забодете заделените розички карфиол. Полейте с малко зехтин и печете на 180°C за около 40 минути или до златист загар. Внимателно отделете от формата и охладете върху решетка.
Кето мусака
Продукти:
500 г кайма от свинско месо
450 г карфиол, накъсан на розички
черен пипер
червен пипер
куркума
сол
магданоз
див лук
краве масло
За заливката:
3 яйца
200 г крема сирене
Приготвяне:
Розичките карфиол се слагат в тава, покрита с хартия за печене и се запичат на 200°C за 10–15 минути. След това се нарязват с нож на по-дребно. Каймата се запържва, сваля се от огъня и към нея се прибавят карфиолът и подправките. Всичко се обърква хубаво. След това се изсипва в тавичка. Добавя се малко краве масло. Запича се на 190°C за 10–15 минути. Накрая се разбиват яйцата с крема сиренето и се залива отгоре. Запича се до готовност.
Веган огретен
Продукти:
1 глава карфиол
1/2 л. прясно мляко
4 с.л. брашно
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
6 скилидки чесън
4 яйца
150 г сирене
150 г кашкавал
сол
черен пипер
Приготвяне:
Карфиолът се нарязва на розички, които се бланшират във вряща подсолена вода. Изваждат се с решетъчна лъжица и се отцеждат. В намазнена тава се слага ред карфиол. Поръсва се със ситно нарязаните копър и магданоз, сол, черен пипер, чесън, натрошено сирене. Слага се втори ред карфиол и се поръсва със същите продукти. Яйцата се разбиват с млякото и брашното. С тях се залива карфиолът, поръсва се с настърган кашкавал и се пече до пълна готовност в предварително загрята фурна. Запеканката се сервира гореща, докато кашкавалът е още мек.
Задушен на тиган
Продукти:
1 глава карфиол
1/2 кг спанак
1 глава лук
4 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
сол
Приготвяне:
Карфиолът се накъсва на розички и се пуска във вряща подсолена вода за няколко минути, докато поомекне. След това се изважда с решетъчна и лъжица и се отцежда. В дълбок тиган в зехтин се задушават ситно нарязаният лук и смачканият чесън. Щом поомекнат, се добавят листата спанак и задушаването продължава до тяхното омекване. Накрая се прибавя карфиолът и всичко се бърка на силен котлон, докато той леко покафенее в краищата си. Сервира се веднага, като се поръсва със сол и по желание с черен пипер.