12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Кърлежи нападнаха Варна


Драстичен ръст на ухапванията от кърлежи отчитат от Регионалната здравна инспекция във Варна тази пролет. За 2 седмици са регистрирани 60 случая в морската столица.

С настъпването на пролетта разходките в парка изглеждат все по-добра идея. Със събуждането на природата обаче се събуждат и кърлежите. През последните седмици в редица градове се съобщава за бум на ухапани от насекомите. Един от тях е Варна. Статистиката показва, че за последните 2 седмици там има регистрирани повече от 60 случая на ухапвания, а както знаем в нередки случаи, кърлежите са преносители на лаймска болест. Дори и тревните площи да са обработени, специалистите съветват хората да бъдат изключително внимателни през този период.

При невзети мерки, последствията наистина могат да бъдат сериозни.

„Пренасят две основни болести за България. Това са лаймската болест и марсилската треска, които са си сериозни заболявания. Понякога човек дори не знае. Чак, след като посинее, разбира за какво става въпрос”, обяснява д-р Анка Баева, началник противоепидемичен контрол в РЗИ – Варна.

В случай на ухапване от кърлеж не трябва да си правим експерименти с пинсети, тъй като е възможно да остане нещо от кърлежа. „След като кърлежът бъде изваден от медицинско лице, той се поставя в шишенце и се носи в РЗИ или в други лаборатории, за да бъде изследван за лаймска болест“, припомни Баева.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img