9.7 C
София
неделя, 14 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Картина на Веласкес, изгоряла при пожар, бе пресъздадена от Изкуствен интелект


След десет години ще се навършат три века от събитие, което значително променя хода на испанската история. В навечерието на Коледа през 1734 г. пожар избухва в Кралския Алказар в Мадрид (днес мястото на Кралския дворец) и бушува цели четири дни, унищожавайки около 500 произведения на изкуството.

Мисълта за изгубени картини на именити художници като Рибера, Тициан, Ел Греко, Джордано, Рафаел, Рубенс, Леонардо (вероятно копие), Тинторето и Веласкес е била истински трагична за тогавашните и настоящите любители на изкуството. За щастие, „Менините“ на Диего Веласкес е била спасена, като е била хвърлена през прозорец, а други платна са били изрязани от рамките си и спасени. Според историкът и бивш директор на музея Прадо Алфонсо Перес Санчес, 1308 картини са оцелели след катастрофалния пожар. За съжаление, картината „Изгонването на маврите“ (1627 г.) на Веласкес не е била сред тях.

Художникът Фернандо Санчес Кастийо използва софтуер с изкуствен интелект, за да пресъздаде изгубената творба на Веласкес.

Прочетете още на сайта за изкуство bgart.bg

Последни новини

- Реклама -