22.4 C
София
понеделник, 27 май 2024 г.

Като каква Лена командва България – от Явор ДАЧКОВ


Явор ДАЧКОВ

Ще започна с просто обяснение на скандала с Лена Бориславова, Кирил Петков и Никола Минчев, разкрит от разследващия сайт „Биволъ“, защото в общата говорилня се изпускат сухите факти, а те са следните:

През пролетта на 2021 г. президентът Румен Радев предлага на Кирил Петков да стане служебен министър на икономиката. Към този момент той не отговаря на условието по конституция, защото има и канадско гражданство, но приема поста, заблуждавайки администрацията, че ще се откаже от него в законовия срок. Не го прави. Бидейки министър, Петков трябва да изпълни и други законови разпоредби като това да не членува в управителни тела на различни неправителствени организации, защото това представлява конфликт на интереси.

По закон Петков има един месец, за да излезе от сдружението „Да запазим Корал“. Достатъчно време, за да уреди този въпрос нормално. Той и Лена Бориславова обаче предпочитат грубо да нарушат закона, вместо да се занимават с подробности. Тя подправя документи и фалшифицира подписи, за да промени състава на управата на сдружението и да извади Кирил Петков от него. Без да се е провело събрание, както е по закон, и дори без да се питат повечето от членовете, както става ясно сега. Подправените документи с фалшиво пълномощно от управителя на сдружението Атанас Русев, който въобще не познава Лена Бориславова, тя вкарва със своя електронен подпис в Агенцията по вписванията. Те и досега могат да се видят там, а от електронните следи по тях е видно, че в тази работа е помагал и Никола Минчев, с когото по това време са в една правна кантора. Т.е. престъплението е документирано, няма две мнения по този въпрос.

Според закона такова престъпление предвижда затвор по Наказателния кодекс. Неслучайно, защото така могат да се крадат и се крадат фирми, бизнеси, имоти и апартаменти. Т.е. всичко, което е правил така нареченият Нотариус, който беше застрелян и от когото умните и красивите много се възмущават в последните месеци. Това, което са направили Лена Бориславова, Кирил Петков и Никола Минчев, по същество не се различава от действията на Мартин Божанов-Нотариуса. Те подправят документи и мамят държавни институции, за да се доберат до една от най-високите властови позиции в държавата. Нещо повече – възпрепятстват правосъдието по силата на служебното си положение. Само така може да се обясни бездействието на прокуратурата, която е сезирана за случая преди повече от година и въпреки очевидните престъпления чак сега се сети да събира експертизи и да поработи, след като скандалът избухна в медиите.

Трябва ли да припомням, че след като стана министър, Кирил Петков веднага уреди Лена Бориславова с договор за 15 000 лв. на месец в държавната Българска банка за развитие, което в светлината на днешните разкрития прилича на приличен хонорар за свършената работа, а Никола Минчев с жълтото около устата по-късно стана председател на парламента (без никаква компетентност и подготовка за този най-важен пост в държавата, която се води парламентарна република). Трябва ли да припомня и че само месец-два след времето, в което е извършена въпросната измама, се появи видео, от което недвусмислено личи, че Кирил Петков и Лена Бориславова са в интимни отношения. Впрочем участието на Никола Минчев ги прави тройка, което означава Организирана престъпна група по Наказателния кодекс…

Но да се фокусираме за кратко върху Лена Бориславова, чиято лична измама е доказана, и ако има правосъдие, би трябвало да получи ефективна присъда. Формално тя няма никаква позиция в ПП освен в сърцето на Кирил Петков и до днес не е ясно като каква точно се изявява, освен като близка на лидера, което е достатъчно пошло, за да се правим, че не го виждаме. Тази жена в същото си качество управляваше и държавата по времето на кабинета „Петков“, когато бе шеф на кабинета на премиера, и този скандал трябва да бъде осветен от медиите, които продължават да се правят, че няма слон в стаята. Не друг, а Асен Василев я свали от един самолет и качи съпругата на Петков вместо нея в официалната делегация за посещение при папата, когато бяха на власт. Абсурдът стигна дотам, че по едно време годеникът на Лена Бориславова стана председател на парламента (след като свалиха Никола Минчев), а тя въртеше и законодателната, и изпълнителната власт на пръста си. Последното не е хипербола, а факт.

Едно истинско разследване ще се натъкне на мейлите и есемесите на Бориславова, която еднолично одобрява законодателната програма на Народното събрание, спуска нареждания до министрите и се меси в тяхната пряка работа и на практика командва държавата. Тя изнася класифицирана информация до журналисти от „Биволъ“, които днес Петков нарича несериозна медия, изгонва еднолично 70 руски дипломати, което изпраща България в най-лошата точка на отношенията между двете страни, и кадрува в държавата. По същия начин сега кадрува в Столичната община и всичко това, без да има никаква квалификация, никаква експертиза и никаква институционална позиция. Тя просто е симпатията на Кирил Петков и това е достатъчно, за да върши всичко, описано по-горе, което е малка част от цялата истина за това пошло и престъпно управление. Да не забравя – двамата използваха правителствения самолет за романтичен уикенд до Солун, което далеч не е хлапашка дреболия…

Всички са в потрес от това, но се правят, че няма проблем. Не мога да си представя какво щеше да стане, ако любовницата на някой друг политически лидер въртеше държавата на пръста си и участваше активно в политическия живот на страната, раздавайки морални присъди от медиите и показвайки абсолютната си некомпетентност по държавни и политически въпроси. Тези неща не са дребни, а са грандиозен скандал, който показва манталитета и цялата пошлост на така наречената „Промяна“.

Не е за подценяване и символичният знак в последния скандал със сдружение „Да запазим Корал“ и измамата, извършена от Лена Бориславова, Кирил Петков и Никола Минчев – политиците, които се заявяват като говорители на гражданското общество и негови защитници, мамят същото това гражданско общество и фалшифицират подписите на гражданите, за да измамят държавата. Много ми се иска да чуя коментара на Христо Иванов по тази тема и да го питам как ще се явява с тези хора на избори? Това е абсурд.

Абсурд е и мълчанието на умните и красивите, както и на медиите на „Америка за България“, които допреди седмици публикуваха всяко разследване на сайта „Биволъ“. Днес се правят, че няма такъв скандал.

Истината е, че „Промяната“ приключи тук – днес е датата на нейната фактическа смърт, а колко време нейното астрално тяло ще блуждае наоколо в политиката, няма никакво значение. Това е краят им, независимо дали ще останат в политиката за още един парламентарен дебат. За тях вече трябва да се мисли като за минало.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img