- Реклама -

- Реклама -

17.8 C
София
понеделник, 2 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Киев разочарован от декларацията на Г-20 в Делхи

Годишната среща на Г-20 в Делхи завърши с приемането на обща декларация, която не споменава Русия и не съдържа критики към Москва за войната в Украйна. Киев изрази разочарование от текста, но Москва оцени високо ролята на Индия за постигане на консенсус по заключителния документ.

Съединените щати и Русия приветстваха консенсуса по заключителната декларация, който беше постигнат изненадващо на фона на седмици разногласия по раздела за войната в Украйна. Западът настояваше за осъждане на Москва за инвазията, Русия заплашваше да блокира вариант, който не отразява нейната позиция. Приетият текст не осъжда Русия, но изтъква човешките страдания, причинени от конфликта, предаде БТА.

Документът призовава страните от Г-20 да не използват сила за завземане на територия. Германия и Великобритания също оцениха положително резолюцията, но Украйна обяви, че в нея нищо не предизвиква гордост. Руската страна определи срещата като „успех“ и „повратна точка“ и обяви, че е готова да се върне в зърненото споразумение за Черно море, ако условията ѝ бъдат изпълнени.

Външният министър Сергей Лавров подчерта „ролята на Глобалния юг“ за компромиса по декларацията.

„Срещата демонстрира нежеланието на Глобалния юг всички разговори да се свеждат до войната в Украйна. Всички се умориха от това“, заяви той.

„Заключителната декларация не е дипломатическа победа за Русия“, подчерта френският президент Еманюел Макрон. Според него форматът Г-20 е създаден предимно за решаване на икономически проблеми и не е непременно мястото, на което да се очаква дипломатически напредък по войната в Украйна.

„Тази среща на върха на Г-20 отново потвърди изолацията на Русия. Днес с огромно мнозинство страните членки осъдиха войната в Украйна и нейното въздействие“, коментира Макрон.

Форумът завърши без официална обща снимка, като нейната роля играе кадър на световните лидери при Мемориала на Махатма Ганди. Срещата на върха в Бали миналата година също завърши без обща снимка – според съобщения някои лидери са отказали да позират заради присъствието на Русия, предава Би Би Си.

Бразилското председателство започва на 1 декември. Президентът Лула да Силва обяви, че ще посети Русия за срещата на БРИКС и след това очаква руският лидер на следващия форум на Г-20. Лула да Силва увери, че Владимир Путин няма да бъде арестуван, но Бразилия е член на Международния наказателен съд, издал заповедта срещу руския президент.

На срещата Африканският съюз беше приет за постоянен член на Г-20. Индия официално предаде председателството на форума на Бразилия, която поема през декември.

- Реклама -

Последни новини