13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

Киев се оттегля в „определени райони“ на северния фронт, ситуацията е „сериозна“, Зеленски отмени визитите си в Испания и Португалия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отмени планираното си посещение в Испания и Португалия поради влошаващата се ситуация на украинския фронт, съобщи CNN Portugal.

Зеленски трябваше да направи това посещение през следващите дни, като една от целите беше подписването на двустранно споразумение за сигурност с Испания, съобщи вестник El Pais на 13 май. Според  CNN Portugal украинският президент е бил принуден да промени плановете си от „сериозната вътрешна ситуация в Украйна в момента“. На 10 май московските войски започнаха ново настъпление в североизточната част на района на Харков, като в операцията участваха 30 000 войници. Очаква се офанзива и в района на Суми, според военното разузнаване на Украйна.
Украински официални лица се опитват да убедят Вашингтон да позволи на Киев да удари руска територия с оръжия, доставени от САЩ, и твърдят, че забраната е попречила на украинската армия да атакува руски войски, мобилизирани в региона, пише Politico на 14 май.

САЩ доставиха на Украйна ракети с голям обсег ATACMS, които Украйна използва за удари по руски цели в окупирания Крим. Ограниченията на Вашингтон не позволяват такова нападение на територията на Русия. „Основният въпрос в момента е политиката на Белия дом за ограничаване на способността ни“ да нанасяме удари по военни цели в Русия, каза Давид Арахамия, парламентарен лидер на партията „Слугата на народа“. Киев се оттегля в „определени райони“ на северния фронт, в Лукянци и Волчанск. Украинската армия обяви в нощта на вторник срещу сряда, че се е прегрупирала на северния фронт „в определени райони, близо до Лукянци и Вовчанск“, в района на Харков, където Русия започна офанзива на 10 май, и че „битката продължава“. „В определени райони, след вражески огън и нападение на пехотата, нашите части се групираха на по-изгодни позиции, за да спасят живота на нашите войници и да избегнат загуби. Битката продължава“, съобщи украинският Генерален щаб в социалните мрежи.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img