23.8 C
София
петък, 12 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Километрична опашка се изви към Шипка


Полиция затвори пътя към Шипка, след като хиляди българи се опитаха да стигнат до върха и задръстиха с колите си 15-километровия проход, съобщи bTV.

Част от желаещите да присъстват на тържествата на Шипка по повод 146-тата годишнина от Освобождението на България паркираха автомобилите си край пътя и тръгнаха пеш нагоре. Други пък обръщат колите и се връщат, за да намерят някъде място за паркиране.

Безпрепятствено към Паметника на свободата могат да стигнат само велосипедистите.

Времето в прохода Шипка е облачно. Температурата на върха е около три градуса. Транзитният трафик през прохода Шипка е ограничен от снощи и се пренасочва през Прохода на Републиката.

Честванията по случай националния празник на България и 146-ата годишнина от Освобождението, организирани от Община Казанлък, ще започнат в 11:00 ч. в подножието на монумента. В тях ще се включат президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

След 11.30 ч. държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия, а в 11:50 часа ще произнесе слово. Тържествено слово пред Паметника на свободата ще произнесе и председателят на Народното събрание Росен Желязков, под чиито патронаж се провеждат честванията, информира пресцентърът на парламента.

Министър-председателят Николай Денков ще участва в церемонията по издигане на Националното знаме на България по случай Националния празник 3 март от 11 ч. пред храм-паметника „Александър Невски“, съобщи правителствената пресслужба. По-късно на площад „Народно събрание“ Денков ще присъства на тържествената заря-проверка.

„Трети март е празник, на който трябва да отдадем почит и заслужена памет към всички, които са дали живота си за това България да е свободна, независима, обединена“, каза Желязков в град Шипка, преди да се качи към паметника. „Днес е ден, в който ние изразяваме своята благодарност към всички руси, румънци, беларуси, украинци, финландци, сърби, черногорци, които дадоха живота си за свободата на Отечеството ни“, допълни председателят на парламента. По думите му това е ден, в който българският национален идеал за свобода и суверенитет е реализиран по своя исторически справедлив начин.

Последни новини

- Реклама -