11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Километрични задръствания по магистрала „Струма“

Километрични опашки се извиха по магистрала „Струма“ в последния от празничните дни около Великденските празници. В района на Симитли задръстванията бяха кошмарни, а шофьорите – естествено, изнервени. Само няколко километра се изминават за часове.

Аутобанът до Кресна си остава все така незавършен. Километричните опашки се образуваха още в ранните следобедни часове заради завръщането на софиянци от родните места и на хилядите нашенци, избрали да празнуват Възкресение в курортите на Северна Гърция.

Най-натовареният трафик започва малко след Сандански и продължава до Кресна, където пътят се стеснява и следват мъчителни часове за всички. Обстановката при Симитли също остава напрегната, тъй като градът е разположен на кръстопът, а там се добавя и потокът, идващ от Банско. Това допълнително усложнява ситуацията. В някои райони на малкия град са мобилизирани допълнителни служители на пътна полиция, които да регулират движението по главната улица – оттам са решили да минат доста голям брой пътуващи.

Този транспортен хаос вече много години си е традиция. Ясно е, че проблемът не може да бъде решен без довършването на участъка на магистрала Струма в този регион. Търпението на шофьорите обаче вече никакво го няма – още повече че обещанията бяха недовършеният скоростен път да бъде готов за олимпиадата в Атина. А тя бе през 2004г.!

След дълъг период на отлагания и препроектирания в момента 10 компании се състезават за възможността да проектират трасето през Кресненското дефиле.

Настоящето прединвестиционно проучване за трасето, което да свърже столицата с Кулата извън Кресненското дефиле е от съществено значение за страната. Реализацията на проекта се очаква да подобри значително условията за движение на регионално, национално и международно ниво.

Според Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), тази обществена поръчка е резултат от консултации с Европейската комисия и етап, който е бил дългоочакван и предвиден още през месец март, като към края на месеца процедурата бе стартирана. За другото платно обаче все още се разглеждат алтернативни варианти и няма окончателно решение.

За да се избегне натовареният трафик в момента, е най-добре да се кара по обходен маршрут Симитли – Железница – Долно Церово – кв. “Струмско (Благоевград)”. За информация на шофьорите, настилката след село Железница до село Долно Церово е в не добро състояние.

Така или иначе, докато магистралата не стане готова, трафикът през Кресненското дефиле ще продължава да бъде изпитание както за нервите на всички шофьори, така и предпоставка и за катастрофи.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img