- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ким Чен-ун обеща на Путин пълна подкрепа в битката с империализма и Запада

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун предложи „пълна и безусловна подкрепа“ на Русия във войната в Украйна, която определи като „свещената битка“ срещу империализма и Запада.

Ким Чен-ун и Владимир Путин се срещнаха на космодрума „Восточний“, разговаряха на четири очи и имаха пищен официален обяд. След срещата руският президент заяви, че вижда възможности за военно сътрудничество със Северна Корея въпреки, че двете държави са обект на най-строгите санкции в света.

Военни почести и топло ръкостискане между Ким Чен-ун и Владимир Путин – двама лидери, които са в международна изолация и едно тяхно посещение зад граница е такава рядкост, че винаги е следено с особен интерес. Срещата започна с обиколка на космодрума „Восточний“, където севернокорейският лидер задава множество въпроси за изработката на установките за космическите ракети „Ангара“ и „Союз-2“. Срещата нe случайно е на източния космодрум – символ на руските космически амбиции и възможност Пхенян да се запознае с технологии, които да му помогнат да изстреля свой сателит в орбита след два неуспешни опита.

Отношенията с Русия са приоритет във външната ни политика, заяви Ким Чен-ун, а всичките му изказвания бяха с подтекст, насочен срещу Съединените щати:

„Руската армия и народ със сигурност ще пожънат велика победа в свещената битка да бъде наказано огромното зло, което иска хегемония и храни експанзионистични илюзии.“

Путин и Ким Чен-ун се обръщаха един към друг с другари по време на официалния обяд, а руският президент вдигна заяви само лаконично, че има много теми за обсъждане. От Кремъл обявиха, че не могат да разкрият естеството на дискусиите, тъй като става въпрос за секретна информация. В интервю за руската държавна телевизия след срещата с Ким Чен-ун, Путин обяви, че има възможност за военно сътрудничество с Пхенян:

„Има известни ограничения. Русия съблюдава всички тези ограничения, но има неща, които разбира се може да обсъдим. Има възможности които обмисляме и обсъждаме.“

- Реклама -

Последни новини