10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кирил Петков готов да се яви на полиграф за твърденията си за МВР шефа

Ръководството на „Продължаваме промяната -Демократична България“ обяви, че тече дирижирана атака от Делян Пеевски към тях, в рамките на която се прилагат „всички бухалки“.

Така те отговориха на твърденията на вътрешния министър Калин Стоянов, че съпредседателят на ПП Кирил Петков е поискал от него да назначи Кирил Ценкин за ръководител на оперативния щаб за изборите. Вътрешният министър каза, че се противопоставил на искането, защото оперативният предизборен щаб би трябвало да се води от главния секретар на МВР. По-рано днес обаче главният секретар Живко Коцев подаде оставка и каза, че е бил притискан с месеци от Стоянов.

Целта на оперативния предизборен щаб е да ръководи дейността по противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите, да следи за спазването на обществения ред и осигуряването на пожарната безопасност в периода на изборите. Щабът трябва да координира и работата с държавите институции.

В кулоарите на Народното събрание съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, сме свидетели на започването на една от най-мръсните кампании, които България е имала. Според него атаката е започнала вчера с уволнението на шефката на митниците и днес е продължила с подаването на оставка от страна на главния секретар на МВР Живко Коцев.

По думите на Петков вътрешният министър е излъгал няколко пъти по време на изслушването му днес. „Бухалките почнаха да излизат. Много исках да имаме честен човек начело на щаба на изборите. Иначе ще има безобразия и купуване на гласове. Г-н Стоянов има само двама шефа: единият се казва г-н Борисов, другият – г-н Пеевски. Готов съм заедно с него да отидем на полиграф“, заяви Кирил Петков.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов обяви изслушването за, меко казано, неуважително. Според Атанасов Калин Стоянов е бил длъжен да разкрие дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР. „Искам да ви кажа, че сме свидетели на организирана и координирана операция за дискредитиране на ПП-ДБ чрез използване на нереформираните служби. Използва ги статуквото. Използват ги тези, които провалиха ротацията“, каза Атанасов. Той също така намекна, че „Възраждане“ имат връзки с военното разузнаване.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че днешното изслушване на Стоянов е затвърдило становището на ПП-ДБ, че той не може да продължи да бъде част от правителство, което да организира честни избори. Иванов е на мнение, че оставянето на документите за това дали е бил Нотариуса сътрудник на МВР е директен отказ да се предостави информация.

Според Христо Иванов е очевидно, че Нотариуса е бил сътрудник на МВР, ако се съди по реакцията на ръководството на МВР. „Виждаме една кампания, в която няма политическо послание. Това, което правят, е опит да замажат факта, че не е ясно защо отиваме на избори. Човекът, който оркестрира тази кампания, е Пеевски. Той има всякакви качества, но чувствата за мярка не е сред тях. Очаквам да се стигне доста далеч“, заяви Христо Иванов.

Той добави, че когато ПП-ДБ са поставили въпроса за регулаторите, Пеевски избухнал. „Защото отказахме да споделим с него отговорността, както той искаше“, посочи Христо Иванов.

Според бившия вътрешен министър Бойко Рашков днес Калин Стоянов грубо е потъпкал закона, като е отказал да разкрие дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР. Той си призна, че наистина е назначил жената на Нотариуса. Рашков каза, че е разтревожен, че не се знае къде е подалият днес оставка главен секретар на МВР Живко Коцев.

Последни новини

- Реклама -