30.8 C
София
събота, 20 юли 2024 г.
Категории:

Кирил Петков: Ще преговаряме с „Възраждане“, ако докажат, че са патриоти

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков е категоричен, че коалицията ПП-ДБ няма да участва в две „потенциални мнозинства в 50-то Народно събрание“.

В публикация във Фейсбук Петков пише, че „Продължаваме промяната – Демократична България“ няма да преговарят за правителство с Възраждане.

Ето целия текст на съпредседателя на ПП-ДБ:

„В 50-то Народно събрание има две потенциални мнозинства:

1: ГЕРБ и ДПС

2: Възраждане, БСП, Величие, ИТН“, допълва Петков.

По думите му трябва да е ясно, че ПП-ДБ не може да бъде част от тези мнозинства, защото коалицията е антикорупционна и проевропейска.

„Нашите избиратели може да са абсолютно спокойни за това. Вчера ясно казах, че в този парламент всички партии, които говорят, че са антикорупционни на думи, нека първо го покажат на дела, като подкрепят закона за съдебната власт, закона за личния фалит и закона за защита на корупционни сигнали, които ще вкараме.“

Според него така няма да бъде изгубено историческо време и ще са продължили реформите в България, дори когато в този парламент правителство не е възможно.

В предаването „ЕвроДикоФ“ по телевизия „Евроком“ Кирил Петков обърна палачинката и заговори за преговори между ПП-ДБ и „Възраждане“ за съставяне на парламентарно мнозинство. „Преговори са възможни, но при изпълнение на определени условия от страна на председателя на националистическата партия Костадин Костадинов“, обясни Петков.

„Костадинов наричаше нашите избиратели „жълтопаветни тъпаци“ и „розови фашисти“. Той трябва да се извини и да докаже, че не е проруски проект. Той трябва да докаже, че е патриотичен и национален проект. Патриотизмът може да е обща тема. Той трябва да докаже, че няма проруски възгледи“, каза още Петков.

„Българските граждани се научиха, че всички политици могат да кажат каквото си поискат, но трябва да гледат какво правят. Ние смятаме следващата седмица да направим антикорупционна законодателна програма. Ако той вярва и иска да докаже на нашата общност, че иска да промени България в темата корупция, нека да подкрепи този тип закони“, добави още той.

„В този състав на този парламент не може „да настъпиш мотиката два пъти“, както казва Асен. Ние трябва да помислим какво направихме грешно. Ако има антикорупционно мнозинство в следващия парламент, трябва да комуникираме преди изборите.

Ще отида на разговор с „Възраждане“, ако говорим за закона в съдебната власт“, уточни Петков.

Вероятно позицията на Кирил Петков е озадачила привържениците на ПП или той сам се е усетил, защото малко по-късно написа нов пост във Фуйсбук: „Няма да преговаряме за правителство с „Възраждане“!

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини