- Реклама -

- Реклама -

16.4 C
София
петък, 29 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кирил Петков не бил искал оставката на главния секретар на МВР

В реакция на последното интервю на главния секретар в оставка на МВР Петър Тодоров вътрешният министър Калин Стоянов категорично отрече пред Нова телевизия, че съпредседателят на „Продължаваме промяната“, Кирил Петков, има някакво влияние върху решението за освобождаването на Тодоров.

Стоянов заяви: „Кирил Петков е един от многото народни представители, които в рамките на тези три месеца са идвали при мен. Категорично не е искал нищо от мен във връзка с кадрови назначения. Това решение е взето и изцяло единствено от мен.“

Министърът добави, че в първите дни след поемането на поста си е провел два разговора с Тодоров, в които ясно му заявил, че не планира да работи с него в бъдеще. „Тогава той категорично ми заяви, че не възнамерява да освободи поста и с усмивка на лице ми каза, че ако преценя – да пробвам процедурата през президента“, споделя Стоянов.

Стоянов отхвърли и обвиненията на Тодоров за лоши управленски решения и подчерта, че познава Тодоров в продължение на две години, включително и като негов пряк ръководител. „Имам предвид, че в много от случаите се взимаха неточни, неадекватни и ненавремени решения“, беше категоричен министърът.

Министърът подчерта, че е „еднакво отдалечен от абсолютно всички политически партии и най-вече от техните политически лидери“.

Той изрази разочарование от критиките, отправени към него от бившия вътрешен министър. „Разбирам и усещам нападките на господин Демерджиев. Изключително агресивно и нападателно отношение към Министерството на вътрешните работи и в частност към мен. Но от многото говорене на господин Демерджиев става известно само и единствено едно нещо. Според него, всички са виновни за всичко, само той и главният секретар не са виновни за нищо,“ коментира Стоянов.

В мотивирания доклад до президента, който е подготвил за освобождаването на Тодоров, министърът е посочил конкретни случаи на неефективност и липса на координация. „Един такъв случай е примерът с убития психолог в София. Няма как многократно подадени сигнали от неговата майка да са оставали неглижирани и това е довело до смърта на този човек“, изтъкна министърът.

„Работи се по много версии за убийството на Алексей Петров, като една за отмъщение, свързано с неговото минало, както и неуредени финансови отношения. Не се изключва обаче и политическо убийство. Все още няма заподозрян пряк извършител, нито поръчител на убийството“, каза вътрешният министър.

За момента няма връзка между връщането в България на Васил Божков и смъртта на Алексей Петров, както и убийството на Красимир Каменов – Къро в Южна Африка.

Информация за връщането на Васил Божков е постъпила в МВР на 23 август, тя е била проверена и потвърдена, каза още министърът. Едва на 28 август е бил получен документ, в който за първи път се вижда думата „екстрадиция“, но в този случай не са били спазени условията за екстрадиция. Преди подобно действие би трябвало да има продължителна комуникация между службите на България и Обединените арабски емирства и да се организират служители на МВР, които да отидат в ОАЕ и да съпроводят Божков в България. За момента в МВР няма информация животът на Васил Божков да е застрашен, а охраната му е била назначена от съда.

Вътрешният министър спомена, че е уволнил дисциплинарно началникът на РУ Стамболийски, без обаче да уточни причините за това решение. „Издирването на човека продължава. Вчера се видях за пореден път с майката на Митко“, добави той.

В МВР предстои подготовката за местния вот. От данните от последните избори, най-много нарушения на изборното законодателство и досъдебни производства са образувани в Бургас, Монтана, Варна и Хасково, посочи още министърът на вътрешните работи.

- Реклама -

Последни новини