11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Кирил Петков оплете в скандала с фалшифицираните документи и Пашата

Скандалът около фалшифицирани документи, подадени от Кирил Петков пред Агенцията по вписванията преди да стане служебен министър на икономиката през 2021г., се разраства. Днес журналистът от „Биволъ“ Асен Йорданов и Атанас Русев от сдружение „Да запазим Корал“ заявиха пред бТВ, че лично Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ е фалшифицирала подписи и документи.

Преди дни разследващият сайт „Биволъ“ публикува статия, в която се твърди, че Лена Бориславова от изпълнителния съвет на „Продължаваме промяната“ (ПП) е фалшифицирала подписи и документи през 2021г., когато Кирил Петков трябвало да стане служебен министър на икономиката, а още е бил в Управителния съвет (УС) на неправителствената организация „Да запазим Корал“.

След предаването по бТВ съпредседателят на ПП Кирил Петков реагира, като нападна лично Русев и го обвърза с Румен Николов-Пашата – един от основателите на сенчестата групировка СИК и бивш съдружник на Бойко Борисов от 90-те години на миналия век. На свой ред Русев се закани да съди Кирил Петков за клевета.

Днес пред бТВ Атанас Русев заяви, че научил за това, когато извадил от Агенцията по вписванията поредица документи с фалшифицирани подписи и невярно съдържание, подписани електронно от Лена Бориславова с пълномощно. Въпреки че не е имало заседание на УС на „Да запазим Корал“, на което да се гласува премахването на Кирил Петков от организацията, тя е внесла съответните документи в Агенцията по вписванията, твърди Русев.

Той заяви, че никога не е срещал Бориславова, нито някога е разговарял по телефона с нея и затова „бил изумен“, когато е видял, че тя е извадила пълномощно от негово име, за да се разпорежда със сдружението. Двамата с журналиста от „Биволъ“ Асен Йорданов подали сигнал през юни 2023г. и следващия месец били извикани в ДАНС да дават показания.

„Участието на Лена Бориславова се доказва по неопровержим начин чрез метаданните на файловете, които официално са входирани в Агенцията по вписванията. Подписите са сканирани, има подписи, които са отрязани – квадратчето не е хванало целия подпис, а долната част е отрязана. По метаданните излизат съставителите на файлове от тази поредица – Лена Бориславова и нейният колега Никола Минчев. По това време те са били колеги в една кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, заяви журналистът от „Биволъ“ Асен Йорданов.

Той обясни, че метаданните имат уникален код и показват точния час, минута и секунда дори, в която PDF файлът е бил обработван. Излиза дори и номерът на конкретния цветен принтер, на който е сканиран документът – специална машина, каквато има в адвокатската кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, където работи тогава и Никола Минчев.

Попитани защо разкриват тази информация точно сега – малко преди да започне предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори и евровота, Атанас Русев отговори така:

„Когато установихме това нещо, единият човек беше премиер (Кирил Петков), а другият беше шеф на политическия му кабинет (Лена Бориславова). Знаете как се действа в тази държава.“

Потърсена за коментар от бТВ Лена Бориславова е казала единствено, че не се притеснява от проверка и досега не е била търсена от органите на реда.

Кирил Петков реагира на твърденията на Йорданов и Русев с публикация на официалния си профил във Фейсбук, озаглавана „Смут в дълбоката държава“. В своя текст Кирил Петков намесва Румен Николов – Пашата, един от основателите на СИК, свързван с организираната престъпност по времето на прехода.

Той разказва за случая през 2022 г., когато беше премиер с редовен кабинет и предаде на тогавашния главен прокурор Иван Гешев списък с имената на 19 известни личности, за които според него има публични съмнения за участието им в корупционни и други престъпни схеми. Сред имената бяха тези на Бойко Борисов, Делян Пеевски и на самия Иван Гешев. Във въпросния списък беше и Пашата, когото днес Петков описа като „една от водещите фигури на СИК, приятел и съдружник в много начинания на Бойко Борисов“.

В публикацията Кирил Петков твърди, че в същия ден, в който списъкът бил предаден на прокуратурата от него и Лена Бориславова, Атанас Русев звъннал „ядосан“ на баща му и казал как Пашата не трябва да бъде в списъка.

„Аз му отговорих, че никой не е над закона и съм станал премиер, точно за да променя дълбоката държава и че хора като Пашата трябва да бъдат разследвани от органите на реда. Той се ядоса и затвори телефона.

След това се обади на баща ми, който познава също от Корал и му крещя защо съм сложил Пашата в списъка от 19 потенциални престъпника на дълбоката държава. В онзи момент баща ми не е сам, има още един човек с него, който става свидетел на този разговор и може да го потвърди.

И сега питам – кой е реално Атанас Русев и на чии интереси служи? Кой го активира в този добре готвен по предварителен сценарий скандал точно в този момент?“, пише Кирил Петков.

На свой ред Атанас Русев се закани да съди Кирил Петков за клевета. Той обяви това също във фейсбук (публикуваме я без редакционна намеса):

„Ало кикиту, тези изтъркани опорки дето ги спускаш, за да си изчистиш всички измами, с които влезе в политиката, не вървят. Опитите ти да лъжеш и да клеветиш, че нашата реакция от Корал за твойте беззакония има нещо общо с „Пашата“, ми дават основания да ти заведа едно чудесно дело за клевета. Ние реагираме по закон, защото всяко бездействие от страна на сдружението и лично от моя страна би означавало съучастие към това престъпление, което не може да допуснем. Потърпевши са не само Корал, но и цялото общество, което ти имаш претенции да управляваш. Докога ще продължаваш така да лъжеш и да мажеш? Такива хора като теб трябва да бъдат не само извън политиката, но и извън обществения живот. Ти излъга и предаде надеждите на цял един народ. Знаеш каква е съдбата на предателите по справедливост.“

От „Биволъ“ също реагираха на обвиненията на Кирил Петков с публикация на официалната си страница в социалните мрежи като заявиха, че не познават Пашата и че „абсурдните внушения издават безсилие“:

„Не познаваме ‘Пашата“, само в разследванията ни за криминалното минало на #Буда присъства. Опитите на Кирил Петков да ръси гнусни клеветнически опорки и безумни, абсурдни внушения, издават истерията и безсилието от това, че беше разкрита престъпната схема, с която е влязъл в политиката.
Очевидно има личности, които живеят с презумпцията за безнаказаност, това че всичко им е позволено, мачкат Законите и се чувстват #Будопомазани да управляват с гнилата си същност тази клета държава! Но все пак Законът е за всички или поне така трябва да бъде!“

 

Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img