9.9 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кирил Петков: Спас Русев поиска да се видим, познаваме се от 10 години (ВИДЕО)

 

Съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков призна, че и преди се е срещал с бизнесмена Спас Русев.

 

Пред Би Ти Ви той уточни, че двамата се познават от около 10 години, като периодично са имали срещи, но на тях никога не са водили лобистки разговори. Повод за коментара му стана разпространено от ПИК видео, на което се вижда как двамата са на една маса във фоайето на столичен хотел.

През деня политици като Нинова и Борисов призоваха Петков да хвърли светлина по случая.

„Познавам Спас Русев отпреди 10 години, когато бях в ролята на предприемач. Той беше инвеститор в нови компании. От време на време се виждаме. Във въпросния ден той ми звънна и ми предложи да се видим. Направихме го във възможно най-публичното място – гранд хотел „София“, разказа Петков. Русев му се обадил, за да разбере какво се случва в България, защото току-що се бил върнал от Лондон.

Петков каза, че Русев никога не е искал услуги от него. „Никога лобистки неща не са били тема между нас“, категоричен бе Кирил Петков. Според него, ако е имало нещо тайно в срещата му с Русев, тя нямало да се проведе в такова публично място, където „ходи цяла София“, а в някой от кабинетите в Партийния дом. Кирил Петков разказа, че тъкмо си поръчал сок и дошла Соня Колтуклиева от ПИК и провалила срещата му с Русев: „Не успяхме да си кажем и две думи, тъй като Соня Колтуклиева нахлу в заведението и извади телефона да снима – вероятно ме е проследила.

Имам история със Соня. По време на един полет до Лондон не спря да ме снима със съпругата ми“, разказа той.

Белазелков и КС

Кирил Петков говори и по други актуални теми. „Аз се гордея, че нашата номинация за КС беше съдията Белазелков, каза той.

– Съдия Белазелков олицетворява всичко това, което ние си представяме като избор за кандидат. В случая Атанасова представлява същата визия за избор, но на ГЕРБ. Въпросът е за всяко едно подобно назначение къде е червената линия. Надявам се да не слагаме толкова ярки политически фигури, които да възпламеняват по този начин.“

„Знам, че за Белазелков – човекът, който говореше за правосъдната система от години, колегите от ГЕРБ не бяха много щастливи“, посочи Петков.

„Важно е как да се движим напред, компромисите да не обиждат едните или другите, но да се върви напред. Много е сложна задачата. За регулаторите ще трябва максимално трудно да правим решенията“, изтъкна съпредседателят на „Промяната“.

На въпрос дали са се разбрали вече за регулаторите, той отговори: „Не. Това, което се разбрахме, че ще включим много повече обществения сектор за обществено обсъждане. Да има още по-дълъг дебат. Решихме и след това, което се случи с КС, да е по-бавно, с повече обсъждания, отколкото набързо“.

„За 2 години в политиката никога не съм се навел зад нещо, в което не вярвам. Мога да застана спокойно пред всеки, който говори нещо срещу Асен Василев и да оборя неговите аргументи“, каза Кирил Петков в телевизионния ефир.

„Чаталджагейт“

По „Чаталджагейт“ Петков каза още: „Доколкото знам тази сделка се е състояла в началото на септември. След септември за пръв път от години насам се допуснаха от МРРБ две конкурентни допълнителни фирми в един пазар, който беше концентриран много дълго време. Ако някой е увредил някаква монополна позицията, това беше точно ПП“.

„Толкова съм сигурен, че няма абсолютно никакъв конфликт на интереси, спокойно мога да застана срещу всеки, който говори срещу моя съпредседател и приятел и Асен Василев и да го оборя“, бе категоричен той.

Не се атакува Васко, а София, защити и столичния кмет Васил Терзиев той. Но добави, че с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов обсъждат държавните дела, в София трябвало „да си вземат решенията сами“.

„Аз лично много харесвам Васил Терзиев и съм много щастлив, че той е независим кмет. Това, което се случва в Oбщинския съвет, наистина е безобразие. Аз и Борисов като политически лидери нямаме право да се месим. Общинските съветници трябва сами да се преборят за мнозинство. Свърши това двама или трима човека да вземат решенията“, каза Кирил Петков.

По темата за предстоящата ротация чака Мария Габриел и Николай Денков да излязат с проектокабинет, който да се представи на лидерите на (не)коалицията. „Минимално промени биха дали възможност да имаме минимален брой скандали“, коментира той.

Запитан има ли съмнения по работата на някой министър, той отговори: „Имам, но няма да казвам“.

Кирил Петков коментира и предстоящите избори за Европейски парламент и даде да се разбере, че разчита ПП и ДБ да се явят с обща листа.

„Никола Минчев може за пръв път да бъде истински лидер на българския глас в Европарламента“, каза Кирил Петков. Той изрази увереност, че и партньорите от ДБ биха приели Никола Минчев да е водач на общата им листа.

 

Източници: бТВ, „Дневник“, „Епицентър“

 

Последни новини

- Реклама -