19.8 C
София
четвъртък, 30 май 2024 г.

Кирил Петков: Ще върнем мандата неизпълнен (ОБНОВЕНА)

„Продължаваме промяната – Демократична България“ ще върнат мандата на президента неизпълнен. Това каза в ефира на бТВ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

В 15:00 ч. днес държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел приключи неуспешно вчера, след като парламентът гласува това решение с 226 гласа „за“, без „против“ и един „въздържал се“ (от ПП-ДБ).

„Николай Денков ще вземе папката, ще бъдем заедно с другите лидери“, допълни Петков. „Това, което се видя вчера, е, че дори последният ни опит да си спазим уговорката и да покажем, че държавата няма да я хвърляме в хаос, беше отхвърлен от ГЕРБ. От тази гледна точка, ще я върнем празна“, каза Петков.

„Аз съм много горд, вчера някои хора се опитваха да казват – „вие се молите“. Въобще не се молим. Това, което се опитахме да покажем, е какво означава да си спазим думата и какво значи да правиш нещо с чувство за дълг. Направихме го. Получихме поредната щуротия там, седем страници измислени текстове от ГЕРБ и тези хора показаха, че не могат да си държат на думата. Ние не го очаквахме и сега отиваме с чиста съвест да върнем втория мандат“, коментира Петков.

Той каза още, че за ПП-ДБ едни избори няма да доведат до нещо по-хубаво. „Ще загубим едни 100 милиона на хората, и единственото нещо, което забавихме, за съжаление, е че забавихме България, както ние я виждахме. Ако бяхме продължили още девет месеца, щяхме да имаме Шенген, еврозона, нямаше да имаме Сарафов за главен прокурор. Това беше нашата мечта“, каза Петков.

Според Кирил Петков за ГЕРБ всичко е въпрос на относителна политическа сила. „Ако са по-слаби, стават добри, ако са по-силни, стават по-арогантни“, смята той.

„Борисов го беше страх да види една съдебна реформа по начина, по който ние си я представяхме“, каза още Кирил Петков. Той допълни, че и в петък, когато Мария Габриел се е съгласила да подпише споразумението между ПП-ДБ и ГЕРБ, в него не е имало дата за началото на реформите в службите. „Знаете ли какво означава да има реформи без дата – означава никога или „може би“, коментира съпредседателят на ПП.

„Ако след изборите българските граждани ни дадат да сме първа политическа сила, ние ще наложим визията за България, която имаме – еврозона, Шенген, правосъдна система, реформи и служби. Ако им се даде на тях силата, ще си остане старата система“, заяви Кирил Петков.

По повод думите на Бойко Борисов, че е получавал телефонни обаждания от хора, включително от държави извън ЕС, от името на Кирил Петков, да го „натиснат за вътрешния министър“, Петков отрече това. Той допълни, че с никого не е говорил и никого не е молил за помощ, но предположи, че с Борисов може да са говорили европейските партньори на България. Никой не ми се е обаждал, за да ми казва какво да правя, а на него са му казвали, предполагам, „спазвай си уговорката, не хвърляй държавата в хаос“, каза още Петков.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img