20.2 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кирил Вътев: Частната лаборатория на границата приключва работа


Контролът при вноса на плодове и зеленчуци не започва с лабораторията за изследване на пестициди, която беше открита преди дни на ГКПП „Капитан Андреево“, него го е имало винаги. До преди 2 години това се е извършвало от частна лаборатория на границата и този контрол, за да го извършва държавата, се прехвърля в София – това коментира в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ земеделският министър Кирил Вътев.

Това отнема много време пробите да пътуват от Капитан Андреево до София и за да се анализира даден продукт отнема от 30 минути до няколко часа, поясни Вътев:

„Това образува едни опашки и един камион чака по два дни, два дни и половина. Докато сега лабораторията е до камиона, където ще спре той и времето за изчакване ще се сведе максимум до 6 часа, колкото е технологичното време за лабораторен анализ. Това е голямото предимство.“

Частната лаборатория няма повече да функционира на границата и приключва работа. Контролът вече ще се извършва само от Българската агенция по безопасност на храните. Всички продукти, които влизат от трети страни подлежат на такъв контрол, каза още Кирил Вътев. На 28 февруари е излязъл документ, който показва, че българската лаборатория на Капитан Андреево е акредитирана за официален контрол, а започва да действа от понеделник.

По думите на земеделския министър, цените на храните са нещо, което държавата не може да определя и не може да контролира:

„Но държавата може да направи правила за доставка по цялата агрохранителна верига. Добрият пример е Франция, която има такъв закон. Дори еврокомисарят Войчеховски, след ескалацията на напрежението в цяла Европа от всички производители по цялата агрохранителна верига, обяви че възнамерява френския закон да се приложи в цяла Европа, в целия Европейски съюз.“

Кирил Вътев разясни още, че се подготвя законопроект, чрез който всеки по веригата да получи справедливо разпределение на добавената стойност, а не да отива само накрая в търговията на дребно.

Министърът на земеделието Кирил Вътев обяви, че ако бъде поканен, ще остане в кабинета и след ротацията. „Ако ме поканят оставам, ако не ме поканят, имам достатъчно добри идеи за живота си“ обяви той пред БНТ
Посочи, че е дал отчет какво е свършил с екипа си, какво може да свърши до края на годината и какво не може да бъде свършено. „Въпросът е дали ще има правителство, или се отива на избори. Това е въпросът. Аз лично смятам, че това правителство свърши изключително много важна работа по най-почтения начин“, обяви той.

Последни новини

- Реклама -