13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кирил Вътев: Много години е угаждано, а не трябва

Много години е угаждано. Не трябва да се угажда, а да се търсят резултати. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

„Земеделците, които днес протестират, бяха поканени на разговори, но те отказаха. Няма желание за диалог, има желание за протест и оставка. Те твърдят, че аз съм проблема. Ако можех с оставката си да реша проблемите, нямаше да чакам да ми я поискат“, коментира земеделският министър.

Кирил Вътев: Земя няма да се продава

„Претенциите са едно, фактите са друго. Проблемът е, че всеки артикулира свободно всякакви цифри. Истината е, че 80% от плодовете и зеленчуците в България са вносни. Около 40% от свинското месо е внос. Към 90% от говеждото е внос. Нашено производство е прекалено малко и свито. Причините за това са многолетни. Процесите в земеделието коренспондират изключително пряко с природните закони“, обясни Вътев.

Кирил Вътев: В земеделието обстановката е много тежка

Земеделският министър беше категоричен, че трябва да имаме изключителна концентрация върху пазарната конкуренция. „Трябва да направим всичко, за да спечелим тази конкуренция. Трябва да имаме по-висока производителност, която води до по-ниски себестойности и по-висока конкурента цена. Класическия пример – в момента без поливане постигаме 400 кг царевица от декар. С поливане – от 1600 до 2000 кг. А нямаме поливане, защото всичко е разрушено и разграбено през годините и сега започваме да го възстановяваме“, коментира той.

Земеделският министър Кирил Вътев към протестиращите: Изплатили сме всичко, което трябва

По подобен начин стоят нещата с плодове и зеленчуци, мляко и месо. „При млякото, ако имаме високопродуктивни животни, ще имаме конкурентно мляко, защото и себестойността му ще падне“, обясни Вътев.

По думите му исканията на протестиращите за оставката му са политически. „Няма никаква яснота, нито се вълнувам какво ще стане с мен след ротацията“, каза той.

Последни новини

- Реклама -