17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.

Китай предупреди Нидерландия с изтребители заради кораб

Китайското министерство на отбраната предупреди Нидерландия да ограничи действията на нейните военноморски и военновъздушни сили, след като нидерландското министерство на отбраната заяви, че китайски изтребители „опасно“ са се приближили до холандски кораб в Източнокитайско море, предаде Ройтерс.

Изтребители на китайските военновъздушни сили прелетяха няколко пъти около нидерландска фрегата и приближиха нидерландски хеликоптер в Източнокитайско море по начин, който „предизвика потенциално опасна ситуация“, съобщи нидерландското мнистерство на отбраната в събота.

В изявление на министерството се казва, че фрегатата „Тромп“ е патрулирала в петък в подкрепа на санкциите на ООН срещу Северна Корея, когато е била обиколена няколко пъти от два китайски изтребителя. По-късно към хеликоптера Ен Ейч 90 на кораба са се приближили два китайски изтребители и един хеликоптер.

Чжан Сяоган, говорител на китайското министерство на отбраната, заяви, че Нидерландия „невярно твърди, че извършва мисия на ООН и демонстрира сила в морското и въздушното пространство под юрисдикцията на друга държава, което създава напрежение и подкопава приятелските отношения между двете страни“.

Чжан заяви, че Китай иска да предупреди Нидерландия, че „на нарушенията и провокациите ще бъде даден решителен отпор от китайската страна.“

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини