24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.
Категории:

Китай работи върху изработването на радиотелескоп за изследване на Луната

Китай започна изграждането на радиотелескоп с 40-метрова апаратура в района на планината Чанбайшан, който ще бъде използван в бъдещи мисии за изследване на Луната и дълбокия космос, съобщи Синхуа.

Съоръжението, разработено от Шанхайската астрономическа обсерватория към Китайската академия на науките, представлява голям, напълно мобилен, изключително точен и многоцелеви радиотелескоп, отбелязва осведомителната агенция.

Учените смятат, че планинският район Чанбайшан е идеално място за наблюдение заради ясното небе и сухия климат.

След като бъде завършен, новият телескоп ще бъде свързан в мрежа с пет други телескопа в цялата страна и център за данни в Шанхай. Това ще подобри възможностите за наблюдение на Китай, както и услугите за изследване на дълбокия космос.

Научният център също така ще допринесе за разширяване на изследванията в различни сфери на радиоастрономията, включително изучаването на свръхмасивни черни дупки и динамиката на галактиките.

Новият телескоп и станцията към него ще бъдат завършени до края на 2024 г.

По-рано тази година Китай обяви, че ще продължи изследването на Луната с няколко планирани мисии, включително доставяне обратно на Земята на проби от тъмната й страна.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини