10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Китай укрепва приятелството с Русия и не отстъпва за Тайван

Китайският външен министър Ван И

Китай желае да работи с Русия за насърчаване на нови механизми за сътрудничество и за укрепване на приятелството.Това заяви китайският външен министър Ван И на пресконференция в кулоарите на годишната сесия на парламента в Пекин.

Китай и Русия обявиха партньорство „без граници“ през февруари 2022 г., когато руският президент Владимир Путин посети Пекин, броени дни преди да изпрати десетки хиляди войници в Украйна. „Китай и Русия създадоха нов модел на отношения между големи страни, напълно различен от остарелия подход от времето на Студената война, основаващ се на принципите на неприсъединяване, неконфронтация и ненасоченост срещу трети страни“, отбеляза Ван И, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Министърът каза, че Пекин ще продължи да работи за мира и стабилността в света. „Изправен пред нестабилна и сложна международна обстановка, Китай решително ще бъде сила на мира, стабилността и напредъка в света“, увери той.

Годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители (китайския парламент) е главното политическо събитие на годината в Китай, което по традиция дава възможност на правителството да представи в основни линии своята икономическа и дипломатическа политика. Пресконференцията на Ван И се следи с особено внимание, за да се разбере каква е позицията на Китай по някои важни международни въпроси като войната в Украйна, китайско-американските отношения и отношенията между Пекин и Тайван.

„Ние сме решително против всякаква хегемония и сплашване и твърдо отстояваме суверенитета, сигурността и интересите си за развиване на страната“, подчерта китайският външен министър.

Китайско-американските връзки пострадаха в последните години поради противоречие по редица въпроси: отношенията с Тайван, търговията, съперничеството в областта на новите технологии, борбата за влияние в Азиатско-тихоокеанския регион, ситуацията в Южнокитайско море и правата на човека.

Натиск

САЩ „обвиняват Китай под всякакъв претекст“, заяви днес Ван И, в момент, когато напрежението между двете най-големи икономики в света остава високо. „Средствата за оказване на натиск върху Китай непрекъснато се обновяват, а списъкът с едностранни санкции непрестанно се разширява“, отбеляза със съжаление той. САЩ продължават да имат погрешна представа за Китай и все още не са изпълнили обещанията си въпреки постигнатия напредък след срещата на президентите Джо Байдън и Си Цзинпин през ноември миналата година, каза министърът.

Нарастващото политическо влияние на Пекин в света понякога предизвиква търкания с другите големи сили. Китай е критикуван от Запада, и особено от европейците, например за позицията му за Украйна. Макар да призовава за зачитане на териториалната цялост на всички държави, включително Украйна, Пекин така и не е осъдил публично Русия. Пекин се стреми да се наложи като неутрална страна във войната, но стратегическото му партньорство с Москва се засили от началото на конфликта.

Китай редовно призовава за политическо уреждане на конфликта. Неговият пратеник за Украйна, дипломатът Ли Хуей, беше в Москва и Брюксел в последните дни за разговори с руски и европейски висши представители.

Във връзка с Тайван Ван И заяви: „Политиката ни е много ясна – да продължим най-искрено да се стремим към перспективата за мирно обединение. Червената ни линия също е пределно ясна – никога няма да позволим Тайван да се отдели от родината“. Той отбеляза, че сигурността в Тайванския проток се диктува от спазването на принципа за „Един Китай“.

Ван И предупреди също, че Пекин ще брани правата си в Южнокитайско море след поредица от инциденти с Филипините в тази обширна морска зона, над която имат претенции няколко държави. „Ще отстояваме легитимните си права съгласно закона“, каза той след нова конфронтация тази седмица между китайските сили и филипинската брегова охрана.

Позор

Китайският външен министър заяви, че хуманитарната катастрофа, причинена от войната в ивицата Газа, е позор за цивилизацията, и повтори призива на Пекин за незабавно прекратяване на огъня. „Фактът, че днес, през 21-ви век, тази хуманитарна катастрофа не може да бъде спряна, е човешка трагедия и позор за цивилизацията“, каза той.

На пресконференцията Ван И засегна и темата за организацията БРИКС. Той каза, че развитието й „цели укрепване на потенциала за поддържане на мира и разширяване на фронта на световната справедливост“ и не бива да се разглежда като предизвикателство. „В по-широк смисъл разширяването на БРИКС е проява на възхода на глобалния Юг и на ускореното развитие на многополярността в света. То променя из основи картата на световната икономика“, допълни той.

Източник: БТА

Последни новини

- Реклама -