25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

Китай притиска Тайван от всички страни

Китайски моряци. Снимка: БТА

Китайските въоръжени сили започнаха съвместно учение около Тайван рано тази сутрин, предаде Синхуа. Маневрите с участието на армията, флота, военновъздушните сили и ракетните войски започна броени дни след като новият президент на Тайван Джими Лай встъпи в длъжност и призова Пекин да прекрати заплахите си.

Учението се фокусира върху съвместни патрули с морска и въздушна бойна готовност, прецизни удари по ключови цели и интегрирани операции във и извън островната верига, за да се проверят „съвместните реални бойни способности“ на силите, заявиха китайските военни, съобщава БТА.

„Това е и силно наказание за сепаратистките действия на силите за независимост на Тайван и строго предупреждение срещу намесата и провокациите от страна на външни сили“, се казва още в съобщението.

Тайван ще брани суверенитета си, реагира ведната тайванското Министерство на отбраната.

Тайван има „способността, решимостта и увереността да гарантира националната сигурност“ и осъжда ученията на Китай, които само „подчертават милитаристичния му манталитет“, добави министерството.

„Министерството на националната отбрана категорично осъди тези провокации и ирационални действия, които подкопават регионалния мир и стабилност. В отговор на това ние разположихме морски, въздушни и сухопътни сили…, за да защитим свободата, демокрацията и суверенитета на Тайван“, заяви министерството.

Тайван е автономен от 1949 г., когато националистите бягат на острова след поражението си от комунистическите сили в гражданската война в континенталната част на Китай. Пекин смята демократично управлявания остров за част от своята територия и не изключва използването на сила, за да го постави под свой контрол.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини