- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
25.8 C
София
четвъртък, 21 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Китайци изолираха непознати дълбоководни бактерии

Китайски учени изолираха непознат щам морски бактерии с уникални характеристики, съобщи Юрик алърт, цитиран от БТА.

За изследването учените от Института по океанология към Китайската академия на науките са събрали проби от седименти от дълбоководен студен извор в океана. Те са симулирали растежа на бактериите от пробите с хранителна среда и антибиотици. Генното секвениране са извършвали в отделни колонии.

Сред бактериите учените са идентифицирали щама ZRK32, който расте по-бързо от останалите. Преди това е бил причислен към рода Poriferisphaera.

Допълнителен анализ показал, че образецът има генетична прилика с представители на този род, но има и разлики. Това предполага, че щамът е нов, неописан досега вид. Учените са предложили да го нарекат Poriferisphaera hetertotrophicis.

Новият щам успешно расте в богата на хранителни вещества среда и се възпроизвежда чрез пъпкуване. Той също така е включен в цикъла на азота.

Наблюденията показват също, че под въздействието на азот под формата на нитрат или амоняк, щамът започва да отделя вирус. Този вирус ускорява растежа на Poriferisphaera hetertotrophicis и други морски бактерии. Той съществува съвместно с гостоприемника, без да го убива, и ускорява азотния метаболизъм в дълбоководните микробни общности.

Азотният цикъл, осъществяван от бактериите, е важен процес, при който се освобождава азот за изграждане на нуклеинови киселини, аминокиселини и протеини – градивните елементи на живота.

Досега бактериите от рода Poriferisphaera са изолирани от сладки или плитки океански води.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини