28.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Клаудия Шейнбаум побеждава в най-кървавите избори в Мексико

Кандидатката на управляващата партия в Мексико Клаудия Шейнбаум печели категорична победа на президентските избори с 56 процента от гласовете, показват резултатите от екзитпол на агенция „Параметрия“, цитирана от Ройтерс и БТА.

Шейнбаум е внучка на еврейски бежанци от България и Литва. Преди четири години тя стана първата жена, избрана, а не назначена, кмет на петия по големина град в света – Мексико Сити.

Най-големите избори в историята на Мексико, на които трябва да бъдат избрани близо 20 хиляди служители, са и най-кървавите в съвременната история на страната. По време на кампанията бяха убити 38 кандидати, включително местен кандидат, който беше прострелян смъртоносно в събота. В изборния ден още двама души бяха убити в избирателни секции в щата Пуебла. Насилието засили безпокойството от въздействието на воюващите наркокартели върху демокрацията.

Основният опонент на победителката – Сочитъл Галвес, остава далеч назад с 30 процента според същото проучване. По-рано управляващата партия и медии обявиха Клаудия Шейнбаум за победител на президентските избори в страната в неделя. До същия извод са стигнали телевизия NMAS и вестник „Финансиеро“ – според техните анкети Шейнбаум е победителка, но не посочиха конкретните данни от проучванията.

Шейнбаум, която убедително водеше и в проучванията на общественото мнение преди изборите пред Галвес, ще има трудната задача да се изправи пред насилието на организираната престъпност. Ако изборът ѝ бъде потвърден и от официалните резултати, Шейнбаум ще стане първата жена-президент на Мексико.

Новият президент ще встъпи в длъжност на 1 октомври.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини