23.8 C
София
петък, 12 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ключови свидетели срещу Сарафов сменят показанията си

Любена Павлова (вляво)

Свидетели, давали показания срещу главния прокурор Борислав Сарафов, се отказват от думите си и коренно променят твърденията си, съобщи „Капитал“.

Един от тях е Любена Павлова, бивша съпруга на някогашния следовател Петьо Петров-Еврото, сочен за лобист в съдебната власт и основен герой в аферата „Осемте джуджета“. Доскоро тя твърдеше, че е виждала Сарафов да взема подкупи и да ходи често в ресторант „Осемте джуджета“. Сега обаче разказва друго и обяснява, че е била принуждавана от бившия главен прокурор Иван Гешев да говори срещу Сарафов.

Показанията на Павлова са дадени по дело срещу някогашния ѝ съпруг, образувано в районната прокуратура на София миналото лято. Първоначално то е за незаконно подслушване и принуда, защото се твърди, че Петров е записвал магистрати, а след това ги е изнудвал. Заради това разследване той избяга в неизвестност. То бе образувано малко преди Гешев да бъде уволнен от поста. Преди това прокуратурата изобщо не се занимаваше с бившия следовател макар още от 2020 г. да има публично известна информация, че под негово давление са образувани дела, за да се рекетират бизнесмени.

И други свидетели, говорили против Сарафов, също са променили показанията си. Съдбата на това разследване е крайно интересна. След като Сарафов става главен прокурор то е пратено в градската прокуратура. Там е прекратено, защото се счита, че е било незаконно образувано. Така на практика прокурорите прекратяват дело срещу началника си.

Част от материалите обаче стигат до Даниела Талева, от няколко месеца назначена за специален прокурор, който да разследва престъпления, извършени от главния. Преди това обаче материалите, в които се съдържат имената на защитени свидетели и друга секретна информация, са преглеждани от прокурора Йордан Петров, прекратил делото в градска прокуратура.

Засега не се знае защо Павлова е променила показанията си. Знае се обаче, че тя е обвиняема по друго дело заедно с бившия си съпруг. То е за укриване на 35 килограма злато, иззети от бизнесмена Илия Златанов. Това дело не е стигнало до съда. Има вероятност да бъде и върнато тъй като единият обвиняем в е неизвестност. Ако това се случи, може да се стигне и до прекратяването му.

Източници: mediapool.bg и capital.bg

Последни новини

- Реклама -