20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ключовите дебати за властта: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ сядат на масата за преговори


Разговорите се провеждат в сградата на Народното събрание и са закрити за медиите. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа покана на партньорите в управлението и обяви, че няма да присъства на срещата. Партията ще бъде представлявана от работна група начело с Мария Габриел, в което ще участват още Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова. От страна на ПП-ДБ пък ще бъдат всички съпредседатели.

Разминавания между двете коалиции във властта все още има по приоритетни теми. От ПП-ДБ смятат, че първо трябва да се изясни въпросът с назначенията в регулаторите и службите, както и съдебната реформа. Според ГЕРБ-СДС пък най-напред трябва да се определи съставът на Министерския съвет. Борисов вече посочи кои от настоящите министри не одобрява – на финансите, на спорта и на отбраната. Лидерът на ГЕРБ обаче беше категоричен, че финалното решение ще е на Мария Габриел.

ГЕРБ предлагат коалиционно споразумение в мандата на 49-я парламент, подялба на министрите в кабинета и механизъм за вземане на решения.

ПП-ДБ застават зад своя меморандум с основните приоритети – механизъм за попълване на регулаторите, реформите в службите и съдебната власт, и борба с корупцията.

Преговорният екип на ГЕРБ-СДС е изцяло дамски. Състои се от Мария Габриел, която трябва да заеме премиерския пост и заместник -председателите на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева.

Преговорният екип на ПП-ДБ е изцяло мъжки – премиерът в оставка Николай Денков и лидерите на коалицията Атанас Атанасов, Кирил Петков и Христо Иванов. От ПП-ДБ бяха поканили и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се присъедини, но той отказа.

Последни новини

- Реклама -