10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кметът Терзиев с министерска заплата, парите на съветниците скачат три пъти

Столичният кмет Васил Терзиев ще получава максимално допустимата от закона заплата, равна на министерска, от 1 април. Според данни на НСИ за декември миналата година – последният месец от отчетно тримесечие, Терзиев ще получава над 9100 лева брутно. Досега заплатата на кмета на столицата бе 2900 лева.

Заплатите на заместник-кметовете на СО, председателя на СОС и заместниците му, съветниците, районните кметове и кметовете на кметства, които се определят според тази на кмета на София, също се увеличават.

Вносители на предложението са Цветомир Петров, председател на СОС, Вили Лилков – Синя София, Севдалина Петрова – напуснала Възраждане, Борис Бонев – ПП-ДБ-СС, Иван Таков – БСП, и Пламен Данаилов от ИТН. Заплатите на зам.-кметовете са 80% от кметската, досега те бяха 2200 лева. Председателят на СОС досега получаваше 2300 лв. или 90% от кметската – или вече над 8200 лв.

В пъти се увеличават и заплатите на 61 общински съветници, които вече няма да се разписват на досегашните 1800 лв., а срещу 70% от новата заплата на шефа на СОС – или близо 5800 лева. Съгласно закона обаче те имат право да работят и на трудови договори.

В София има 24 районни кметове, които се подписват под 2400 лева месечно, които сега ще се увеличат над 7300 лв. В пъти скачат и заплатите на заместниците им, както и на кметовете на кметства.

Тъй като заплатите на министрите са с 30% по-високи от депутатските – равни на 3 средни заплати в обществения сектор, възнагражденията и на кметовете и общинските съветници също ще растат на тримесечие.

Вносителите на доклада, който предстои да се гласува на следващото заседание на СОС на 28 март, се мотивират, че заплатите на кметове и съветници не са променяни от 2014 г., с изключение на тези на районните кметове с последна промяна от 2017 г.

Дарих първата си заплата като кмет за осигуряване на храна на дете с малнутриция. Малнутрицията е средна или тежка форма на недохранване. Получих 1466.97 лв. за приблизително половин месец на поста. Задържах 1 лев, като символична моя заплата, а останалите дарих“, написа кметът Терзиев във фейсбук още през декември миналата година.

Терзиев припомня, че още през юли е обещал да дарява заплатата си като кмет за каузи и инициативи на гражданите. Винаги съм смятал, че дарението е много личен акт. Аз обаче съм на публична длъжност, дал съм публично обещание и съм длъжен да споделям дали и как изпълнявам обещанията си“, допълва кметът на София.

От Столичния общински съвет съобщиха, че съветниците в Надзорните съвети на общинските органи вече няма да получават възнаграждения.

Последни новини

- Реклама -