23.8 C
София
петък, 12 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Коафьорът и стилист Маурицио Пироло: Когато правя прическата на Татяна Дончева, не си говорим за политика

 

 


Маурицио Пироло е италиански коафьор и стилист, роден във Виченца, който вече 17 години живее и работи в България. По желание на родителите си учи химия, но бързо разбира, че това не е неговата наука, и се посвещава се правенето на прически. Освен фризьор той става и представител на продукти за коса. Работата го е срещала с Фере, Долче и Габана, Гучи, Валентино. Маури, както го наричат приятели и клиенти, е обучил много млади фризьори в над 37 страни. През 2005 година той получава и Оскара за коафьори – „Златна ножица“. Маурицио Пироло сега е арт директор на лидера в областта на козметиката, продуктите за коса и оборудване за фризьорски салони Christian of Roma. С негово шоу на 5 април ще бъде открит 30-ият италиански фестивал на красотата и прическата в Пловдив, с което коафьорът и стилист ще отбележи 40 години от старта на професионалната си кариера.

 

Антон СТЕФАНОВ

–     Господин Пироло, 30-ият италиански фестивал на красотата и прическата в палата №2 на Пловдивския панаир ще бъде открит с ваше шоу. Какви изненади сте подготвили за публиката?

–     Първо искам да изкажа моята голяма благодарност на президента на Christian of Roma Елена Кристиано, която ми гласува за пореден път голямо доверие, като ме покани да открия фестивала и да отбележа с шоу моите 40 години от началото на професионалната ми кариера. Освен това имам и още два повода за празнуване – навършвам 65 години и 15, откакто работя с Christian of Roma. Да открия този голям фестивал, разбира се, е нещо много вълнуващо за мен. На шоуто ще покажа уникални структури за коса и хората със сигурност ще се учудят как е възможно човек да има толкова много неща на главата си. (Смее се.) Ефектът със сигурност ще е уау! Прическите са 13 и са свързани с историята на компанията Christian of Roma. Беше ми много трудно да избера какво точно да покажа, но се спрях на най-емблематичните визии, които съм правил през годините.

–     Вече 17 години живеете и работите в България. Защо избрахте нашата страна?

–     Преди 17 години приключи моята работа с голяма италианска фирма, благодарение на която обиколих 37 държави и правех семинари и фестивали. Тогава във Флоренция се запознах с българския стилист и коафьор Вили Вита и той ми предложи да дойда в България и да правим нещо заедно. Пристигнах за едно лято, хареса ми, реших да остана за година и да видя какво ще стане. Първо открих салон в Бургас. От различни списания проявиха интерес към мен и ме потърсиха за интервюта. След това започнаха да ме канят и в много телевизионни предавания. Не съм искал в никакъв случай да съм звезда, просто станах разпознаваем.

–     Да разбирам ли, че сте избрали България за ваше постоянно място за работа?

–     Аз съм човек на еволюцията! За мен тези 17 години в България са много важни в моя живот, но винаги съм готов да експериментирам. Никога не знаеш какво ти е подготвила съдбата. Ако другата година ми се предложи нещо интересно, може коренно да се промени животът ми.

–     Да, определено обичате експериментите – дори приехте роля в сериала „Вина“, който се излъчваше по БНТ!

–     (Смее се.) Да, снимах се в четвъртия епизод на сериала и изиграх ролята на италиански енолог. Получих покана и ми беше любопитно да пробвам дали ставам за актьор.

–     Работите с много популярни личности у нас – както от сферата на шоубизнеса, така и от политиката.  

–     В началото, когато дойдох в България, започнах да работя с певици от попфолк жанра – Галена, Камелия, Андреа… Всеки път ми се искаше да правя нещо уникално и те да изглеждат по-различен начин. Още се помни как Камелия, която всички бяха свикнали да виждат руса, излезе на сцената в Зала 1 на НДК с къса черна коса. За публиката беше шок! В един момент обаче певиците пожелаха да изглеждат по един и същи начин и аз се отказах. Затова сега работя само с клиенти от сферата на политиката и бизнеса.

–     Не е тайна, че вие се грижите за прическата на Татяна Дончева. Докато й правите косата, говорите ли си за политика?

–     Не. В моя салон тя идва да релаксира. Всеки месец се обажда по телефона и ми казва: „Мауро, време е да ме направиш по-красива!“. Уникална жена е, много възпитана и лъчезарна. Разказва ми за свои пътувания, показва ми снимки, говорим си за класическа музика, но никога за политика.

–     Като се обърнете назад, доволен ли сте от тези 40 години професионален път?

–     За толкова много години нормално е да е имало и хубаво, и лошо. Но хубавото определено е повече. Винаги съм се стремял да вървя нагоре и никога не съм чакал нещо да ми падне от небето наготово. Да не забравяме, че първо съм започнал работа като химик. Моят татко се беше посветил на тази наука и искаше аз да се занимавам с нея. Ние сме пет деца. Преди мен родителите ми имат две дъщери. Аз съм трети поред, но първо момче във фамилията и родителите ми желаеха да продължа традицията в нашето семейство. Завърших химия, обаче все ми се искаше да правя нещо артистично. Често ходех в салона на една моя приятелка фризьорка и много ми харесваше да се занимавам с косите на хората. Разбрах, че когато искаш нещо да ти се случи, трябва да се бориш за него. И така се посветих на фризьорството. Човек не бива да губи време и да бездейства, а всеки ден да си казва: „И днес направих нещо хубаво!“.

–     Какво все още искате да ви случи?

–     Като човек, обичащ да експериментира, ми се иска да ми се случи още нещо грандиозно, което да ме накара отново да рискувам. Не мога да кажа точно какво. Предпочитам животът да ме изненада!

 

 

Три дни Пловдив е домакин на Италианския фестивал на красотата и прическата

Италианският фестивал на красотата и прическата ще се проведе от 5 до 7 април в Палата № 2 на Пловдивския панаир. Международно изложение за фризьорство, козметика, грим, парфюмерия и мода се наложи като едно от най-престижните събития в България в тази област. Представя актуалните тенденции по авангарден начин и на европейско равнище. Събира производители и търговци, световни асове – стилисти, колористи и гримьори, професионалисти и почитатели на модата.

Събитието представлява арена както за представяне на най-новите прически, на техники за постигането им и на революционни продукти, така и за професионално усъвършенстване. Модният фест съчетава бизнес, естетика и забавления. 30-ото издание на Италианския фестивал ще е още по-зрелищно, пищно и полезно за фризьорите от цял свят, заявиха организаторите от Christian of Roma.

В рамките на фестивала компанията Christian of Roma ще отпразнува и своя 30-и рожден ден на 6 април с голямо парти в пловдивски клуб, а за музикалната част ще се погрижат Преслава и диджей Дамян.

Последни новини

- Реклама -