20.8 C
София
понеделник, 27 май 2024 г.

Коцев: Знаех, че Марин и Стефан са контрабандисти, поддържах връзки от лоялност към Рашков

Шокиращи разкрития прави главният секретар на МВР Живко Коцев по време на разпита си пред Комисията за противодействоие на корупцията на 3 април 2024 година.

„Марин и Стефан ме запознаха с „Паскал“, знаех, че са контрабандисти и кадруват в митниците през Петя Банкова“

„Гостувал съм на техни лични или семейни тържества, както и те са гостували на мен, съответно сме си разменяли подаръци“.

„В един по-късен етап, когато вече познавах и сина на Мартин – Стефан Димитров научих, че те имат приятелски отношения с г-н Бойко Рашков Продължително време съм имал служебни отношения с г-н Рашков, посещавал съм неговия дом и там съм виждал Марин и Стефан“.

„Моята лоялност към г-н Бойко Рашков е основната причина да поддължам контактите си с Марин и Стефан“.

Атанас Атанасов брани Живко Коцев, той го е препоръчал

„Има полиция пред нас, трошат ми вратата, какво да правя…?!“

Това чува по телефона си минути след 06.00 часа сутринта на 3 април (миналата срядаглавният секретар на МВР Живко Коцев.

Входящото обаждане до най-висшия полицай на България идва от контрабандиста Стефан Димитров, който минути по-късно е арестуван от агенти на Комисията за противодействие на корупцията и Държавна агенция „Национална сигурност“.

Живко Коцев сам е дал показания срещу Петя Банкова, признал за чадър над контрабандата

В събота Софийски градски съд наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Димитров и на директора на агенция „Митници“ Петя Банкова, заради участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и други престъпления.  

Притеснен, че КПК и ДАНС със сигурност са засекли неговите близки отношения с баща и син Димитрови, както и с уличената в корупция шефка на митниците Петя Банкова – Живко Коцев отива директно в Антикорупционната комисия на пл. „Света Неделя“, като заявява желание да даде показания за престъпната дейност на групата в качеството си на „Свидетел №3“.

Само два дни по-късно – на 5-ти април в изявление пред медиите в присъствието на министър-председателя в оставка Николай Денков, Коцев сам разкрива, че е свидетелствал срещу приятелите си, от които оказва се е получил и скъп марков часовник за 50 000 лв. 

Ангелкова: Нямам какво да крия, познавам Коцев отскоро!

В публичното пространство се появи протокол от разпит на „свидетел №3“.

Показанията бяха подробно обсъдени и в откритото заседание на Софийски градски съд, като в решението си съдът дори критикува прокуратурата, че следва да привлече като обвиняем „свидетел №3“. 

От разпита на „свидетел №3“ става ясно, че главният секретар на МВР определя като семейни приятели Марин и Стефан Димитрови, включително е бил наясно с тяхната роля на контрабандисти на цигари.

„Служебно е достигала информация до мен, че тези две лица се занимават с контрабандна дейност – контрабанда на цигари“, разказва Живко Коцев и подчертава, че „въпросните лица знаеха, че съм служител на МВР“.

И въпреки, че е знаел за противоозаконната дейност на Марин и Стефан главният секретар на МВР допуска близост с тях: „Гостувал съм на техни лични или семейни тържества, както и те са гостували на мен, съответно сме си разменяли подаръци“. 

Което е абсолютно недопустимо от гледна точка на всякакви закони, правилници, професионален морал и етика.

„В един по-късен етап, когато вече познавах и сина на Мартин – Стефан Димитров научих, че те имат приятелски отношения с г-н Бойко Рашков Продължително време съм имал  служебни отношения с г-н Рашков, посещавал съм неговия дом и там съм виждал Марин и Стефан, което потвърди информацията, че те помежду си са в трайно добри отношения“, разказва Живко Коцев по време на разпита си пред разследвващия инспектор при Комисията за противодействие на коруцията на 3 април 2024 година. 

И признав, че е поддържал близки контакти с тях от лоялност към Бойко Рашков, бивш вътрешени министър, а понастоящем депутат от ПП-ДБ.  

„Моята лоялност към г-н Бойко Рашков е основната причина да поддължам контактите си с Марин и Стефан“, е безумното обяснение на главния секретар на МВР  за близостта му с контрабандистите. 

Рая Назарян призова изловения с контрабандисти Коцев да се оттегли

Според твърденията на Живко Коцев, той е поддържал тези контакти, за да черпи информация от самите контрабандисти, която евентуално да ползва за работата си в МВР.

Подобно твърдение е несъстоятелно, най-малкото, защото няма как публична фигура каквато се явява главния секретар на вътрешното министерство да осъществява задачи като оперативен работник, при положение, че е публично известен. 

Свидетелят се опитва да използва показанията, за да се защити от уличаването си като съучастник в престъпната група.

А в опит да прикрие своята самоличност, „свидетел №3“ посочва в показанията си пред КПК, че познава Живко Коцев.

В присъствието на своя адвокат – „свидетел №3“ признава, че баща и син Димитрови са го запознали и с обявения за издирване Николай Николов – „Паскал“.

В показанията си „свидетел №3“, за което качество самия Коцев се самоосвети, признава още, че е посредничил за осъществяване на контакти между обвиняемия Стефан Димитров и директорката на митниците Петя Банкова.

Снимките на Живко Коцев и Рашков с партньорите на контрабандиста Николай Николов – Паскал

На заседанието пред СГС стана ясно обаче, че не Живко Коцев е запознал Стефан Димитров с Банкова, а точно обратното – контрабандистите са запознали главния секретар на МВР Живко Коцев с Петя Банкова, още когато тя е заместник-директор на митниците.

От показанията на „свидетел №3“ се потвърждава и тезата на държавното обвинение, че Банкова е кадрувала в митниците под диктовката на групата на „Паскал“. 

„Свидетел № 3“ признава също така, че Марин и Стефан Димитрови са искали от него да съдейства за назначаването на определено лице – Недан Хаджиев за директор на ОДМВР-Хасково.   

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img