24.8 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Кои празници отбелязваме днес и кои билки трябва да съберем

На днешната дата отбелязваме няколко празника – Свети Дух, Рождение на св. Йоан Кръстител (Еньовден) и паметта на Св. Никита, еп. Ремесиански.

На празника Свети Дух, който винаги е 51 дни след Великден и се празнува на деня след Петдесетница, Православната църква отдава почит на Светия животворящ Дух, който е третото лице на Светата единосъщна и неразделна Троица.

Днес се празнува и Рождество на св. Йоан, Предтеча и Кръстител Господен.

Архангел Гавраил казал на бездетните св. Захария и Елисавета, че ще имат син. Когато настъпило времето, св. Елисавета родила обещания син (6 месеца преди раждането на Иисус Христос).

По-късно по заповед на цар Ирод са избити младенците във Витлеем, тогава Елисавета се укрила с Йоан в пустинна планинска пещера. Когато родителите на Йоан починали, той израснал в пустинята, закрилян от Бога.

Явил се пред хората като Христов Предтеча, за да прокара пътя на неговото учение. Той пръв започнал покръстването на юдеите във водите на река Йордан.

Еньовден е стар български народен празник, с който се отбелязва лятното слънцестоене

Смята се, че в нощта срещу 24 юни билките имат най-голяма сила. Затова сутринта на Еньовден се берат билки, които ще бъдат използвани през цялата година.

На празника се изплита венец със 77 и половина лечебни билки, колкото са и болестите по човека. Той се пази до следващата година, като с него се лекуват болните хора и животни.

Лайка

Цветовете на лайката са изключително полезни и пълни с витамини, минерали и флавоноиди. Чаят се препоръчва при детоксикация, за пречистване на кръвта и намаляване на холесторола, както и за подобряване на стомашно-чревния тракт. Лайката има изключително успокояващо действие и е идеална за подобряване на съня.

Бял равнец

Наричат го „бяло еньовче“, като билката има 7 разновидности и всички те са лековити. Чаят от бял равнец помага за регулиране на менструацията и хормоните при менопауза. Има кръвосъсирващ и болкоуспокояващ ефект и помага при гастрит, язва, ревматични болки и простуда. Равнецът регулира обмяната на веществата, стимулира работата на бъбреците и успокоява подуването на стомаха.

Жълт кантарион

Благодарение на фитохимикала хиперицин, жълтият кантарион е често използван за успокояване на нервите, както и при леки депресивни състояния. Билката помага при гастрит, проблеми със стомаха, сърцебиене, главоболие и раздразнителност.

Еньовче

Жълтото растение е символ на Еньовден. Билката изчиства тялото от токсини, премахва камъни в бъбреците и помага при проблеми с простатата и пикочните пътища. Компресите, направени с настойка от еньовче, помагат при кожни възпаления – ожулвания, язви и изгаряния.

Мащерка

Антиоксидантните флавоноиди, терпинен и бета каротин в мащерката предпазват от инфекции и понижават възпаленията в тялото. Билката успокоява дихателните пътища и подобрява устната хигиена. Мащерката помага за намаляване на вредните бактерии, които са в основата на образуването на гъбичките.

Липа

Съдържа голяма количество витамини, антиоксиданти, флавоноиди, клей, танини и етерични масла, които облекчават състоянието ни при грип и настинка и успокояват нервната система. Липата стимулира храносмилането, бори се с инфекциите на пикочните пътища и намалява риска от хипертония и сърдечно-съдови заболявания.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини