5.6 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кои са спряганите за министри след ротацията

Мария Габриел отива към президентството за връчване на мандата на ГЕРБ. Никой не обясни защо Кирил Петков се оказа в групата

В деня, в който ГЕРБ-СДС получи първия мандата за съставяне на 103-тото правителство на България, вече има и имена на спрягани за министри. За премиер и министър на външните работи е сочена Мария Габриел. Досегашният министър-председател Николай Денков ще бъде вицепремиер по европейските въпроси.

Според неофициалната информация Калин Стоянов запазва позицията си в Министерството на вътрешните работи, както и правосъдният министър Атанас Славов. В енергетиката обаче настъпва промяна – там Жечо Станков сменя досегашния министър Румен Радев.

В регионалното развитие и земеделието остават съответно Андрей Цеков и Кирил Вътев. Образованието обаче отива в ръцете на Красимир Вълчев. На въпрос на NOVA склонен ли е отново да поеме ресора, той заяви, че преди да коментира, трябва да стане съставът на кабинета.

С екологията се захваща Ивелина Василева, а културата остава ресор на Кръстьо Кръстев. Досегашният председател на Народното събрание Росен Желязков става министър на иновациите.

Богдан Богданов запазва икономиката, както и Георги Гвоздейков – транспорта. Според предположенията Деница Сачева може да се върне в Министерството на труда и социалната политика.

Позициите си запазват Зарица Динкова в Министерството на туризма и Александър Йоловски – в Министерството на електронното управление.

Асен Василев запазва креслото в Министерството на финансите. В стола на Христо Хинков, който се отказа от поста във ведомството на здравеопазването, сяда бившият областен управител на Хасково Катя Панева.

Според твърденията Тодор Тагарев напуска Министерството на отбраната. За неговото място в силовото ведомство се спряга председателят на Комисията по отбрана в парламента Христо Гаджев. NOVA се свърза с него с въпроса доколко е склонен да поеме ведомството. Той отговори, че е по-добре да говори, когато всичко е ясно черно на бяло, иначе обсъждаме „нероден Петко“.

Последни новини

- Реклама -