Продуктите, събрали слънцето на лятото и земната свежест на земята, са най- подходящи за есенния сезон, твърдят специалисти.
Диетологът и терапевт Елена Тихомирова посочи трите най-полезни есенни хранителни продукта – тиква, цвекло и бяло зеле. Трите посочени храни са много ценни, но не забравяйте основното правило – разнообразие не само в зеленчуците и плодовете, но и в цветовете. Розово-червените и оранжеви плодове и зеленчуци са малки витаминни бомби, твърдят специалисти.
Специалистът препоръчва да се добави тиква към есенното ни меню, тъй като тя има много фибри. „В 100 грама тиква се съдържа дневната норма на витамин А, който е необходим за производството на хормони, а също така е полезен за зрението и имунитета“, допълва тя.
Рецепта за тиквена супа от готвача и телевизионния водещ Гордън Рамзи:
Червеното цвекло също е един от най-полезните есенни зеленчуци. Според диетолога основната ценност на този зеленчук са антоцианите, които го оцветяват в лилаво. Тихомирова обясни, че антоцианините помагат на организма да се бори със свободните радикали, спират окислението на свободните радикали, както и помагат в борбата със стреса и забавят процеса на стареене.
Рецепта за салата от цвекло от канала „Cooking Friends“:
Лекарят посочи бялото зеле като полезна и здравословна есенна храна. Според нея във всички видове зеле се съдържат вещества, които предотвратяват развитието на рак на гърдата при жените. Освен това бялото зеле съдържа витамин U, който има свойството да заздравява лигавиците. То е и добро средство за предотвратяване на обостряния на гастрит и стомашни язви.
Рецепта с бяло зеле в азиатски стил от канала „Always Yummy“: