21.2 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кой е Гагарин? Този, който първи стъпи на Луната – от Кристина ПАТРАШКОВА


Кристина ПАТРАШКОВА

Първият човек, стъпил на Луната, е руският космонавт Юрий Гагарин. Твърдението е на участниците в хитовото предаване на Нова телевизия „Един за друг“. Нито един от тях не бе чувал името на Нийл Армстронг, нищо че приземяването му на лунната повърхност през 1969 г. до неотдавна бе най-гледането предаване по телевизията за всички времена. То бе победено едва тази година от прочутия „Супеброул“, може би защото мнозина очакваха звездата на американския футбол Травис Келси да предложи брак на абсолютния феномен на шоубизнеса Тейлър Суифт, чиито концерти стимулират икономиката на страните, които тя избира за течащото си в момента турне.

Според влюбените, чиято цел е да докажат, че са един за друг, дъбът ражда кестени, а Пампорово се намира не в Родопите, а в Пирин. Затрудниха се дори да назоват Иван Вазов като патриарх на българската литература.

Гениалните художници, създали естетически вкус и отношение към изкуството на поколения, са личности, за които двойките никога не са чували. Според един от участниците Леонардо да Винчи си е отрязал ухото, нищо че този драматичен факт е част от злощастната биография на Ван Гог. Същият, който рисува слънчогледи. А може би обитателите на „Вилата на любовта“ са си купували поне една тениска с принтирана негова творба.

И ако някой си мисли, че незнанието е заради факти и хора от отминали векове, които не са стихията на младите, то съвременната история се оказва също обвита с мъгла за тях. Въпросът през кой век България влиза в НАТО (това се случва на 29 март 2004 г., б. р.), получи следния незабравим отговор: XIX век!

Какво се случва в другото хитово риалити „Ергенът“ по Би Ти Ви? То гъмжи от тунинговани дами с драматичен живот – едните са имали тежка семейна съдба, другите са били маргинализирани, трети са подложени на тормоз заради ейджизъм. Попрекалят ли с алкохола, кандидатките за любовта на ергена стават агресивни. Всички търсят любов и взаимност, смятайки, че най-привлекателна за мъжете е външността. Не че тя е без значение, но не е достатъчна. Напомпаните устни, кубиците силикон в гърдите и просташкото поведение едва ли са женските оръжия, с които да спечелят милионера. А може би са. Защо?

Телевизионните риалити предавания редовно са подлагани на остри критики. Социалните мрежи са взривени от възмущение. Дами, твърде подобни на участничките в „Ергенът“, не пестят хули към себеподобните си. Мъжете се подиграват на поведението на изкусителките, макар самите те да търсят точно подобни персони поне за флирт.

Зрителят, седнал на дивана, рядко се идентифицира с героите от екрана, макар да си прилича с тях като две капки вода. Сламката в окото на другия задължително изглежда по-голяма, отколкото гредата в твоето.
Точно затова е грешно участниците в предавания като „Ергенът“ и „Един за друг“ да бъдат заклеймявани, без да са анализирани. Защото те рисуват картината на днешното време, очертават властващия в него морал, посочват дефицити на обществото, фокусират се върху невежеството и простотията, върху представата ни за любов, стремежа към консуматорство. Очертават представата за успех и реализация без положени усилия. Подобен тип програми трябва да се гледат със социологически поглед, да те карат да се замислиш какво става с нас, каква е представата ни за почтеност, кой и защо успява в наше време. Въобще – къде бъркаме?
Може би ще е полезно за този тип риалити програми да се организират коментарни студиа, каквито традиционно се правят за шоуто „Биг Брадър“. Забавата и възмущението не са достатъчни. Важно е да се замислим за процесите, които се пречупват през манталитета и поведението на хората от екрана. Целта не е да се обругават участниците, но да се взрем в тенденциите. Умният дебат за познанията на младите хора, демонстрирани в „Един за друг“, може би ще бъде много по-ценен от десетки доклади на Министерството на образованието. Представата за щастие, демонстрирана от жените в „Ергенът“, са готова социология за ценностите на част от младите хора, за липсата на достойни примери за подражание, за опошляването на любовта, за разпада на семейството.

Всичко това се случва по някакъв начин в социалните мрежи. Добре е анализът да се прехвърли в националните медии. Те не са образователен център, но могат да фокусират вниманието върху важните теми. Тогава риалититата ще се коментират по друг начин. Не че изводите ще бъдат по-оптимистични. Но поне ще се направи опит да се тръгне към по-добро.

Последни новини

- Реклама -