- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Кой е Исмаил Хания – лидерът на „Хамас“?

Днес в Газа вече няма избори – изборите през 2006 г. бяха първите и последните в Ивицата – но въпреки това оттогава Исмаил Хания запазва различни позиции във властта. През 2014 г. той за кратко е министър-председател на Палестинската автономия, когато „Хамас“ се опитва да се помири с техните съперници „Фатах“, които контролират правителството на другата автономна палестинска територия – Западен бряг. През 2017 г. обаче е избран за ръководител на политическото бюро на групировката. Той е преизбран на същия пост през 2021 г.

Хания се включва в организацията „Хамас“ като млад, след като се радикализира в университета след детство, прекарано в бежански лагер. Дори преди смъртоносната атака срещу Израел през 2023 г. Хания е обект на глобално възмущение поради връзките си с огромния брой терористични атаки, редовно извършвани в региона.

Исмаил Хания и Нуман Куртулмуш, 20 ноември 2012 г.       Снимка: Mehmettorun / CC BY-SA 3.0

Когато е дете, семейството на Исмаил Хания е тежко засегнато от израелско-палестинската криза. Родителите му са принудени да напуснат дома си в град Ашкелон при създаването на Израел през 1948 г. Хания се ражда в скандалния бежански лагер Ал Шати в Ивицата Газа. Според ООН лагерът остава един от най-гъсто населените райони в целия свят, изобилства от безработица, страда от липса на чиста питейна вода и от чести прекъсвания на тока.

Узрял за радикализация, Хания се замесва в екстремистка политика в университета. Докато учи арабска литература в Ислямския университет в Газа, той е привлечен от Ислямския студентски блок и завършва точно навреме, за да участва в Първата интифада (наричана понякога „каменната война“) през 1987 г. „Интифада“ означава „въстание“ на арабски и тази вълна от протести и насилствени нападения разтърсва региона в края на 80-те години на XX век. По време на хаоса Хания е арестуван няколко пъти в Израел и излежава няколко присъди в затвора.

През този период „Хамас“ се формира от Мюсюлмански братя, публикувайки своя устав през 1988 г. Хания е заподозрян в участие в тази нова войнствена група и е депортиран в Ливан през 1992 г. заедно с 400 други.

След подписването на първото Споразумение от Осло през 1993 г. (тези споразумения очертават рамката на съжителство между Израел и Палестина) Исмаил Хания се завръща в Газа и се издига в редиците на „Хамас“. Той става помощник на шейх Ахмед Ясин през 1997 г. и е достатъчно важен, за да бъде мишена за ликвидиране за Израел заедно с Ясин. В началото на XXI век Хания се разминава на косъм от смъртта, докато Ясин в крайна сметка е убит. През 2006 г., когато „Хамас“ е избрана да управлява в Газа, Хания става министър-председател и оттогава той остава влиятелна фигура в „Хамас“ на един или друг пост. ОЩЕ: Кой и какво е „Хамас“: Новият нов-стар враг на Израел

Действителната позиция на Хания относно израелско-палестинския конфликт е малко мъглява през годините и за известно време той всъщност е смятан за нещо като умерен сред членовете на „Хамас“. Според LA Times през 2017 г. Хания смекчава позицията си спрямо Израел и прави стъпки за намаляване на антисемитския език в хартата на „Хамас“. В същото време той избира да дистанцира групата от Мюсюлмански братя и други твърдолинейни организации в Близкия изток, като на няколко пъти заявява, че е готов да се задоволи с границите от 1967 г. за Палестина.

От друга страна, реториката на Хания също често е била подстрекателска и обидна. По време на пътуване до Иран през 2006 г. той изнася реч, в която заявява (според The Guardian): „Ние никога няма да признаем узурпаторското ционистко правителство и ще продължим нашето подобно на джихад движение до освобождението на Йерусалим“. Той също така разгневява САЩ през 2011 г. за това, че оплаква убийството на Осама бин Ладен, възхвалявайки го като „свещен воин“.

Въпреки всички публични предложения за мир „Хамас“ непрекъснато изстрелва ракети срещу Израел от Първата интифада, кулминацията на което са хилядите ракети, изстреляни в един ден през октомври 2023 г. В отговор на програмата за терор на „Хамас“, Исмаил Хания е обявен за терорист от Държавния департамент на САЩ през 2018 г. В публично изявление САЩ подчертават, че Хания има силни връзки с военното крило на „Хамас“.

Отхвърлен от Запада, Хания прекарва голяма част от мандата си в изграждане на отношения между „Хамас“, Катар и Иран. Загрижен за тези нови международни връзки, Египет го предупреждава през 2017 г., че му е разрешено да напусне Газа само ако не отиде в Иран. Въпреки това през 2020 г. той все пак отива – присъства на погребението на генерал Касем Солеймани, убит при въздушен удар на САЩ.

Хания се моли зад Хаменей на погребението на Касем Солеймани       Снимка: Khamenei.ir / CC BY 4.0

Според The Jerusalem Post през 2020 г. Хания решава да се установи в Катар за неопределен период от време по неизвестни причини. Според някои той не искал да се връща в Газа, след като предизвикал гняв заради пътуването си в Иран. Както съобщава Barron’s, Хания е наблюдавал опустошителната атака срещу Израел на 7 октомври 2023 г. от Катар, твърдейки, че „Хамас“ е на „прага на голяма победа“.

 

Снимка: Council.gov.ru/CC BY 4.0

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -