28.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Кой е милионерът, с чийто пистолет синът на Божанков простреля леля си


Двама босове – единият на хляба и хазарта, а другият на скрапа, са замесени в трагичния инцидент, при който детето на Явор Божанков простреля с боен револвер леля си. Това показа проверка на „Филтър“ за обвиняемия собственик на пистолета Димитър Бонзов и за фамилията на депутата от ПП-ДБ Явор Божанков. Това са двамата герои в иначе битовата история, която замалко не приключи със смърт.

Единият любопитен факт е, че 11-годишният син на Божанков е прострелял 12-годишната си леля. Момиченцето е сестра на съпругата му Симона. Фамилията на Бонзов празнува рождения ден на приятелката му, с която той живее на семейни начала и която е високопоставен служител в община Велико Търново. Поканили са на гости най-близките си. Сред тях са представителите на депутатската фамилия Божанкови, с която поддържат приятелски отношения от много години. Големият играч в хлебния бизнес за региона Димитър Бонзов приютява фамилията в къщата си в село Арбанаси. Оставя пистолета си под възглавница на пейка в двора и отива до тоалетната. Детето на Явор Божанков намира оръжието и стреля по крака на момиченцето. Бонзов е обвинен, но е пуснат на свобода с 10 хил. лв. гаранция.
В района на Велико Търново Бонзов е познат като мастит бизнесмен със силни политически връзки, както и част от приятелски кръг, който контролира процесите в няколко съседни области. Някои го наричат местен феодал, но в последните години той разпростира бизнеса и влиянието си далеч от региона.
Бонзов е от Габрово.

Там е известен с прякора Гибона заради внушителната си осанка и изключително здравата си физика.

Неслучайно Явор Божанков се кандидатира за депутат като водач на листата в този град на миналите парламентарни избори, а не от Велико Търново, откъдето влизаше като кандидат на БСП. На тези избори Божанков отново е водач на листата в града на хумора. Там Бонзов е голям работодател и собственик на земеделски земи. От няколко години постоянният му адрес е в София, където също има бизнес. Къщата в селото резерват Арбанаси е нещо като вила, в която често отсяда. Тя е купена преди 4–5 години от Българския футболен съюз и това не е случайно.
Един от дългогодишните съдружници и приятели на Димитър Бонзов е бившият президент на БФС Борислав Михайлов. Освен от футбола през последните 20 години Михайлов печели и от няколко фирми, в които е съдружник, но не участва в управлението им. Една от тях е „Габровски хляб“ ООД. Михайлов e във фирмата от 2008 година, когато хлебозаводът е приватизиран. Веднага като съдружник влиза Димитър Бонзов. По-късно прехвърля дяловете си на фирма „АИР Инвестмънт“, която е собственост на сина му Юлиян. Третият инвеститор и съдружник е Иван Стойчев. През 2017 година той беше арестуван и обвинен като член на бандата за рекет на плевенчанина Камен Балбузанов-Куката. Освен тях беше задържан, а после и предаден на съд Ивайло Бировски. Той е девер на съдия Владислава Цариградска, която стана известна покрай убийството на Мартин Божанов-Нотариуса. Другият член на групата беше прокурорът Димитър Захариев, който стана популярен с натиск над свидетели по делото „Октопод“. Делото срещу всички приключи окончателно тази година.

Иван Стойчев е оправдан, а Куката и деверът на Цариградска са осъдени.

Четвъртият съдружник на Димитър Бонзов в „Габровски хляб“ също не е случаен. Това е фирма „Лома“ ЕООД, собственост на Весела Узунова. Тя е дъщеря на бившият депутат от БСП Евгений Узунов, който е сред най-близките бизнес партньори на Младен Михалев-Маджо.

В различни конфигурации тази компания от интересни хора, включително и Бонзов, са съдружници и в други фирми. Една от тях е „Канако и сие“. В нея са Бонзов, Стойчев, Михайлов, двама неизвестни бизнесмени с малко дялове и Веселин Наковски. Последният съвсем не е случаен. Той е един от осъдените, на които КПКОНПИ успя да отнеме имущество за много пари, в случая – за 3,3 милиона лева. Наковски има стара присъда за изнудване отпреди 20 години. След това е уведомена комисията, която започва да прави проверка на доходите и разходите му. Според комисията той не може да докаже произхода на тези пари, с които си е купил имоти. Те са отнети в полза на държавата с решение на съда, което е влязло в сила. Днес съдружникът на Бонзов съди държавата в Страсбург, защото според него това имане няма общо с извършеното от него престъпление.

Димитър Бонзов с пищова има хлебозаводи в Троян, Стара Загора и други градове, както и солидни връзки със зърнените босове с ролс-ройсове, които често блокират България с различни искания.

Дали заради партньорството си с Борислав Михайлов, или приятелството с депутата Явор Божанков, но освен с производство на хляб Бонзов с пищова ударно навлиза и в хазартния бизнес. Той има три компании за залагания – в Габрово, Велико Търново и в София. Освен това търгува и с горива, има и недвижими имоти за милиони в цялата страна.

До инцидента с простреляното дете 60-годишният Димитър Бонзов оставаше в сянка и не е известен с публични прояви въпреки мащабния си бизнес.

Депутатът печели от скрап и заложни къщи

Фамилията на Явор Божанков е от Горна Оряховица. покойният му баща Явор е един от крупните бизнесмени в страната, които се занимават със скрап. След смъртта му дяловете в компанията „Крис-Р“ си поделят синовете му Явор и Божидар. Депутатът съвестно декларира това всяка година, но фирмата формално се управлява от брат му.
Явор Божанков е в Управителния съвет и представлява Асоциацията на рециклиращата индустрия. Членове там са големи компании от цялата страна, включително фирмата на Пламен Стоянов-Дамбовеца, който нашумя с ареста си по делото „Октопод“ и с войната си с Цветан Цветанов.

Заради бизнеса на фамилията със скрап Божанков често е атакуван от депутати. Преди месеци например от ИТН го обвиниха, че има влияние върху правителството, защото в държавния бюджет е прието предложение за допълнително разплащане за приемащите скрап и вторични суровини, от което той има интерес.

Другият бизнес на фамилията Божанкови са бързите кредити. В Горна Оряховица брат му има заложна къща, която е сред най-оборотните в областта.

Съпругата на Явор Божанков Симона също не е случайна. Тя е дъщеря на Красимир Гърдев. Той е собственик на голяма търговска верига, която има магазини в цялата страна.

Пътят от Горна Оряховица през БСП до „Промяната“

С добро образование и от богато семейство, Явор Божанков се впуска в политиката преди 8 години. През 2017 г. е избран за депутат от БСП в 44-тото народно събрание. Потомствен социалист, той става активен народен представител и е близо до ръководството и лидера Корнелия Нинова. През 2019 година се пробва и за кмет на родната си Горна Оряховица, но е победен на втория тур от Добромир Добрев от ГЕРБ. Връща се в парламента и оттогава е избиран още 5 пъти за депутат.

С появата на „Продължаваме промяната“ се сближава с тях и в началото на 2023 година е изключен от БСП след тежък конфликт с Нинова. След това два пъти е избиран за народен представител от новата си партия, на която обаче още не е член. Първия път от избирателен район „Велико Търново“, а втория от Габрово, откъдето е приятелят му с пистолета Димитър Бонзов.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини