24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

Кой е Мохамад Мохбер – временният президент на Иран

Вицепрезидентът на Иран Мохамад Мохбер временно ще изпълнява функциите на президент на ислямската република до провеждането на нови избори. Срокът, в който гласуването трябва да се проведе, е 50 дни.

68-годишният Мохбер, заедно с председателя на парламента и ръководителя на съдебната власт, ще бъде част от тричленен съвет, който ще се занимава с организацията на новите избори.

Той е смятан за близък до върховния лидер Али Хаменей, който има последната дума по всички ирански държавни въпроси. Мохбер стана първи вицепрезидент през 2021 г., след като Раиси беше избран за президент.

Reuters пише, че той е бил част от група ирански официални лица, които са посетили Москва през октомври 2022 г. и са дали зелена светлина за доставка на Русия на ракети земя-земя и безпилотни самолети.

През 2010 г. Мохбер е включен в списъка със санкции на ЕС за предполагаемо участие в „дейности, свързани с ядрени и балистични ракети“. Две години по-късно той е изваден от списъка.

По-рано той е оглавявал Setad, инвестиционен фонд, свързан с върховния лидер Хаменей. През 2013 г. Министерството на финансите на САЩ добави Setad и 37 дружества, които той контролираше, към санкционния си списък.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини